Ivo van Hove

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Ivo Van Hove)
Ga naar: navigatie, zoeken
Ivo van Hove, dec. 2010.

Ivo van Hove (Heist-op-den-Berg, 1958) is een Vlaams toneel- en operaregisseur. Door hem geregisseerde producties waren te zien in theaters in over de hele wereld van Melbourne tot Parijs, Athene en New York. Bovendien is zijn werk regelmatig te gast op grote internationale festivals, zoals Edinburgh International Festival, Wiener Festwochen, RuhrTriennale, Festival d'Avignon, Biënnale van Venetië en het Lincoln Center Festival.

Biografie[bewerken]

Van Hove groeide op in Kwaadmechelen. Vanaf zijn elfde jaar ging hij op internaat in het Klein Seminarie te Hoogstraten, waar hij ook zijn middelbare studies beëindigde. Sinds 1984 is hij docent en lid van de artistieke leiding van Opleiding Dora van der Groen in Antwerpen.

In 1981 begon Ivo van Hove als theatermaker met eigen producties. Hij werkt sindsdien onafscheidelijk samen met scenograaf Jan Versweyveld, die hij leerde kennen tijdens zijn opleiding aan Sint-Lucas. In Vlaanderen was Van Hove artistiek leider van AKT, Akt-Vertikaal en De Tijd. Van 1990 tot 2000 was hij artistiek leider van Het Zuidelijk Toneel in Eindhoven. Van 1998 tot en met 2004 was hij voorts festivalleider van het Holland Festival. Sinds 2001 is Van Hove directeur van Toneelgroep Amsterdam.

Theater & Opera[bewerken]

Van Hove is vaste gastregisseur bij de New York Theatre Workshop. Hier regisseert hij onder meer Ibsens Hedda Gabler (2004), Molières De Misantroop (2007) en The Little Foxes van Lillian Hellman (2010). Hij regisseert voorts bij de Schaubühne in Berlijn, Hamburger Schauspielhuis en Münchner Kammerspiele. Daarnaast regisseert hij opera's: Iolanta en Der Schatzgräber bij de Nederlandse Opera, Der Ring des Nibelungen bij de Vlaamse Opera, Idomeneo en La Clemenza di Tito bij de Munt in Brussel, Mazeppa van Pjotr I. Tschaikowski bij de Komische Oper Berlin, Macbeth van Giuseppe Verdi bij de Opéra de Lyon en Brokeback Mountain met een libretto van Annie Proulx en muziek van Charles Wuorinen bij Teatro Real.

Voor Joop van den Ende regisseerde hij de musical Rent.

Toneelgroep Amsterdam[bewerken]

Sinds 2001 is Ivo van Hove directeur van Toneelgroep Amsterdam. Onder zijn leiding groeit het gezelschap uit tot één van de boegbeelden van de Nederlandse kunst in binnen- en buitenland. Van Hove weet internationaal gerenommeerde regisseurs als Thomas Ostermeier, Johan Simons, Krzysztof Warlikowski, Grzegorz Jarzyna, Luk Perceval en Guy Cassiers, maar ook een nieuwe generatie als Eric de Vroedt en Susanne Kennedy aan het gezelschap te binden.

Bij Toneelgroep Amsterdam regisseert Van Hove onder meer Angels in America van Tony Kushner, de marathonvoorstelling Romeinse Tragedies naar Shakespeare, Opening Night en Husbandsvan John Cassavetes, Rocco en zijn broers van Luchino Visconti, Teorema naar Pier Paolo Pasolini (coproductie Ruhrtriennale), Antonioni-project naar drie films van Michelangelo Antonioni, Kreten en gefluister en Na de repetitie / Persona van Ingmar Bergman, La voix humaine van Jean Cocteau. Zomertrilogie van Carlo Goldoni, Kinderen van de Zon van Maxim Gorki, De vrek van Molière, Rouw siert Electra en Lange dagreis naar de nacht van Eugene O'Neill en het vijf uur durende stuk De Russen! van Tom Lanoye naar Ivanov en Platonov van Tsjechov. In juni 2014 gaat zijn regie van The Fountainhead van Ayn Rand in wereldpremière.

Film en televisie[bewerken]

Ivo van Hove regisseerde het televisiedrama Thuisfront voor de NPS. In 2007 regisseerde hij zijn eerste speelfilm, Amsterdam.

Prijzen[bewerken]

“Ivo van Hove's work has been groundbreaking in opening up audiences' understanding of classic texts and films. His work is unique, raw, shocking, surprising, hilarious – everything you want theatre to be – and he doesn't shy away from the ugly or the profane. In a word, stunning, with a capital ‘S’. ” Cate Blanchett

 • Eredoctoraat voor algemene verdiensten, Universiteit Antwerpen (2014)
 • Nominatie Amsterdamprijs (2013)
 • Grand Prix Mira Trailović (voor Kinderen van de zon in 2012)
 • Amsterdam Business Award Oeuvre Prijs (2012)
 • Prosceniumprijs voor zijn werk bij Toneelgroep Amsterdam (samen met Jan Versweyveld) (2008)
 • Prijs van de Kritiek van de Kring Nederlandse Theatercritici (2007)
 • Obie-Award voor beste regie (voor Hedda Gabler in 2005)
 • Chevalier dans l’ordre des Arts et des Lettres (2004)
 • Grote Theaterfestivalprijs (voor Caligula in 1996)
 • Negentien nominaties voor Het Theaterfestival: Macbeth, Lulu, Ajax/Antigone, Het Begeren onder de Olmen, Rijkemanshuis, Caligula, Koppen, Romeo en Julia, De Onbeminden, India Song, De dame met de Camelia’s, Rouw siert Electra, Kruistochten, Opening Night, Romeinse tragedies, Kinderen van de zon, Nooit van elkaar, Husbands en Na de repetitie / Persona.
 • Archangel Award, Edinburgh (voor India Song in 1999)
 • Johan Fleerackers Prijs voor samenwerking tussen Nederlands en Belgisch theater (1999)
 • Obie-Award voor beste regie (voor More Stately Mansions in 1998)
 • Oeuvreprijs van Oost-Vlaanderen (1997)

Externe links[bewerken]