Hedda Gabler (toneelstuk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Titelpagina manuscript Hedda Gabler, 1890

Hedda Gabler is een beroemd toneelstuk van de Noorse toneelschrijver Henrik Ibsen uit 1890.

Hedda Gabler gaat over generaalsdochter Hedda Gabler die getrouwd is met de saaie, brave historicus Jørgen Tesman. Van liefde is nauwelijks sprake. Op een dag duikt Ejlert Løvborg op. Hij was vroeger verliefd op Hedda maar moest vanwege zijn losbandig gedrag het land verlaten. Hedda realiseert zich wat zij mist en is jaloers op Thea, de nieuwe vriendin van Ejlert. Thea brengt haar oog in oog met haar eigen onmacht en geestelijke armoe. Daardoor ontstaat haar drang om eenmaal in haar leven macht te hebben over het lot van een mens. Uiteindelijk drijft Hedda Løvborg naar zijn ondergang. Hedda Gabler is een toneelstuk over onmacht en zinloosheid. Het ontbreekt Hedda aan een levensdoel; ze twijfelt over het leven. Ze vermoedt dat er op aarde wel mogelijkheden tot geluk bestaan, maar zij kan ze niet herkennen. ‘Het ontbreekt haar aan een levensdoel - en dat kwelt haar.’ was één van Ibsens aantekeningen bij het stuk. Ook schreef hij: ‘Het leven is niet treurig - het is belachelijk - en dat is onverdraaglijk".

Hedda Gabler valt onder de psychologische en symbolische drama’s van Ibsen. Het stuk werd en wordt nog steeds over de gehele wereld talloze keren gespeeld.

Hedda Gabler is door Helen Cooper bewerkt en door BBC Radio 3 uitgezonden. In 1963 speelde Ingrid Bergman Hedda Gabler in een BBC-televisie-productie. Daarin speelden Michael Redgrave de rol van Hedda's echtgenoot Michael, en Trevor Howard de rol van Eljert Løvborg.