Annie Proulx

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Annie Proulx
Annie Proulx op de Frankfurter Buchmesse 2009
Annie Proulx op de Frankfurter Buchmesse 2009
Algemene informatie
Volledige naam Edna Annie Proulx
Geboren 22 augustus 1935
Land Verenigde Staten
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Edna Annie Proulx (uitspraak "proe") (Norwich, Connecticut, 22 augustus 1935) is een Amerikaans journaliste en schrijfster.

Proulx begon na haar studie haar carrière als journaliste en ging pas op latere leeftijd romans en korte verhalen schrijven.

Haar tweede roman, The Shipping News, won de Pulitzerprijs in de categorie fictie en de National Book Award voor fictie in 1994. Het boek is in het Nederlands onder de titel Scheepsberichten uitgebracht.

Haar kortverhaal Brokeback Mountain (Twee Cowboys) werd in aanpaste vorm verfilmd in 2005. Verder won ze PEN/Faulkner Award for Fiction voor haar eerste roman, Ansichten.

Proulx kocht een uitgestrekt stuk land in Wyoming en liet er haar droomhuis bouwen, de Bird Cloud Ranch. Dit ging in het gure klimaat van Wyoming met de nodige moeilijkheden gepaard. Over dit proces schreef ze Bird Cloud: A Memoir.

Haar verhalen gaan vaak over het harde leven op het platteland in Wyoming, en worden gekenmerkt door een compact, maar buitengewoon beeldend en vaak komisch spraakgebruik. De hoofdpersonen moeten zich met al hun beperkingen teweerstellen in een veranderende maatschappij.

Werken[bewerken]

Verfilmde verhalen[bewerken]

Externe links[bewerken]