Accordeonmisdaden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Accordeonmisdaden
Oorspronkelijke titel Accordion Crimes
Auteur(s) E. Annie Proulx
Vertaler Regina Willemse
Land Verenigde Staten
Oorspronkelijke taal Engels
Genre Roman
Uitgever De Geus
Uitgegeven 2009
Oorspronkelijk uitgegeven 1996
ISBN-code 978-90-522-6392-2
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Accordeonmisdaden is een boek van E. Annie Proulx, dat in 1996 is uitgegeven. De Engelstalige titel is Accordion Crimes.

In Accordeonmisdaden volgen we de "levensloop" van een kleine groene accordeon, die door de vaak dramatische levensloop van zijn eigenaren terechtkomt in diverse migrantengemeenschappen. Bij de vertaling uit de Engelse taal is 'accordion' foutief vertaald in 'accordeon'. Eigenlijk gaat het over een harmonica, oftewel een trekzak.

We maken kennis met de Italiaanse, de Duitse, de Franse, de Ierse, de Mexicaanse, de Afro-Amerikaanse en de Poolse samenleving in de Verenigde Staten, en zien hoe deze in eind negentiende en de twintigste eeuw voortdurend onder zware druk staan in een keiharde maatschappij, die voortdurend verandert. Elke groep wordt gediscrimineerd, en discrimineert weer op zijn beurt, vecht voor zijn bestaan. Met als gemeenschappelijke noemer de tradities van het vroegere vaderland, die dan ook weer worden verloochend als dat beter uitkomt.

Tegelijk maken we kennis met de soorten muziek die deze groepen mensen op de accordeon maken en maakten, met name in een tijd waarin elektronische versterking van geluid nog niet mogelijk was. Met een accordeon of een viool kon je in danslokalen nog een redelijk geluidsniveau halen.

De roman is fictie, maar het verhaal is verweven met diverse ingrijpende gebeurtenissen uit de twintigste eeuw. Al doende ontstaat een prachtig verhaal, dat in feite een stuk geschiedenis van Amerika beschrijft zoals ervaren door de gewone man. Het tragische maar zeker realistische lot van de hoofdpersonen wordt door Proulx op een voor Proulx typerende, vaak komische manier beschreven.

Al even tragisch en verrassend is het lot van de accordeon zelf.

Het boek biedt een schat aan informatie over muziekstijlen. Denk daarbij aan Franse musettes, Ierse jigs en reels, Duitse walsen, Poolse polka's en door de creoolse bevolking van Louisiana gespeelde zydeco muziek. Proulx heeft zich duidelijk zeer goed geïnformeerd op alle gebieden die ook maar enigszins met de accordeon hebben te maken.

Trivia[bewerken]

Op 9 februari 2008 ging in de Deventer Schouwburg het speciaal door Gerie Daanen voor het Accordeonfestival gecomponeerde en op het boek geïnspireerde de 'Accordeonmisdaden' in wereldpremière. Marc Belder dirigeerde het orkest dat voor deze gelegenheid was samengesteld uit de leden van het Nederlands Jeugd Accordeon Orkest en de accordeonverenigingen Kunst Na Arbeid uit Epe en Animato uit Hengelo. Accordeonvereniging Kunst Na Arbeid uit Epe heeft de 'Accordeonmisdaden' op 6 maart 2009 op cd opgenomen.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]