De Nationale Opera

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Nederlandse Opera)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Nationale Opera (voorheen De Nederlandse Opera) is een Nederlands operagezelschap gevestigd in het Amsterdamse theater Nationale Opera & Ballet (voorheen Het Muziektheater).

Geschiedenis[bewerken]

Na de Tweede Wereldoorlog werd de Nederlandse Opera opgericht, een repertoiregezelschap met een vast ensemble. Het gezelschap ging op tournee door het hele land met het accent op Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. In 1964 kreeg de Opera de naam De Nederlandse Operastichting. Tevens veranderde de aard van het gezelschap: het werd een stagionegezelschap: voor iedere productie werden andere solisten en een ander artistiek team aangetrokken. In 1986 vond een grote verhuizing plaats: de thuisbasis, de Stadsschouwburg Amsterdam, werd ingeruild voor een nieuw theater aan de Amstel: Het Muziektheater. Vanaf dat moment heette het gezelschap De Nederlandse Opera (DNO) en was het een van de vaste bespelers van het Muziektheater, naast Het Nationale Ballet. Sinds 17 februari 2014 opereert De Nederlandse Opera onder de naam De Nationale Opera.

Organisatie[bewerken]

In 1988 werd Pierre Audi (1957) de artistiek directeur van het gezelschap, sinds 1 januari 2013 is hij directeur van De Nationale Opera. In totaal werken ongeveer honderd mensen in vaste dienst bij De Nationale Opera. Zo heeft DNO een eigen koor, dat bestaat uit circa zestig leden. De andere medewerkers zijn werkzaam op de diverse afdelingen, zoals Dramaturgie, Artistieke Zaken, Communicatie en Planning. Decors, kostuums, pruiken en rekwisieten worden in eigen ateliers ontworpen en gemaakt. Deze bevinden zich in het Muziektheater en in het decoratelier in Amsterdam-Zuidoost. In de ateliers en op andere afdelingen van De Techniek van Nationale Opera & Ballet, zoals de toneeldienst, belichting en bij de voorstellingsleiding, werken in totaal circa 250 personen.

De Nationale Opera produceert per jaar gemiddeld elf producties. De meeste voorstellingen worden gegeven in Nationale Opera & Ballet (voorheen Het Muziektheater Amsterdam): regelmatig zijn opera's te zien in de Stadsschouwburg Amsterdam, Koninklijk Theater Carré, op het terrein van de Westergasfabriek en in het Muziekgebouw aan 't IJ. Over het algemeen is het bezettingspercentage van de voorstellingen bijna honderd procent. Vaak staat per seizoen een operaproductie geprogrammeerd in coproductie met het Holland Festival.

In 2016 won DNO de Opera Company of the Year Award.[1]

Chef-dirigent[bewerken]

Marc Albrecht is sinds het seizoen 2011-2012 de chef-dirigent van De Nationale Opera. Albrecht volgde hiermee Ingo Metzmacher op. De Nationale Opera was sinds het vertrek van Metzmacher in 2008 zonder vast muzikaal leider. Albrecht is sinds het seizoen 2011-2012 tevens de nieuwe chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest, een dubbelrol die ook zijn voorganger Haenchen vervulde tussen 1986 en 1999.

Lunchconcerten[bewerken]

Wekelijks verzorgt De Nationale Opera lunchconcerten in de publieksfoyer. Op het repertoire staat vocale en instrumentale muziek in kleine bezetting. Deze concerten vinden elke dinsdagmiddag plaats en zijn gratis toegankelijk.

Gastprogrammering[bewerken]

Regelmatig treedt De Nationale Opera op in buitenlandse operahuizen en op buitenlandse festivals. Zo was het gezelschap te gast in de Brooklyn Academy of Music en op het Lincoln Center Festival in New York, op het Adelaide Festival in Australië, alsook op de Salzburger Festspiele, in Luxemburg, Tokio en Valencia.

Externe links[bewerken]