United States Postal Service

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een vrachtwagen van USPS

De United States Postal Service (USPS) is een agentschap van de Amerikaanse overheid dat zich bezighoudt met de bezorging van post.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

De kerntaak van de USPS is de postbezorging, zowel brieven als pakketten. USPS heeft niet de vrije hand in het vaststellen van de tarieven, tot 1970 stelde het Amerikaanse Congres de tarieven vast en nadien is dit overgenomen door de Postal Regulatory Commission (PRC). De USPS heeft te kampen met een sterke neergang van het aantal verzendingen door de toename van e-mail en andere digitale technieken. De bezorging van brieven, inclusief geadresseerde en ongeadresseerde reclame en tijdschriften, staat onder neerwaartse druk hetgeen maar gedeeltelijk wordt gecompenseerd door het stijgend aantal pakketzendingen. De klanten kunnen terecht op ruim 30.000 postkantoren in eigen bezit en vele duizenden die onder contract van USPS diensten aanbieden.

De jaaromzet van het bedrijf lag in de periode 2012-2017 tegen de US$ 70 miljard. In het gebroken boekjaar 2017, dat liep van 1 oktober 2016 tot 30 september 2017, werden 150 miljard stukken bezorgd, waarvan 5 miljard pakketten.[1] Het aandeel van de pakketten in de totale omzet ligt veel hoger, op zo'n 30%. De post wordt op ruim 150 miljoen adressen afgeleverd.[1]

Bij het agentschap werkten zo'n 503.000 mensen in 2017 waarmee het de tweede werkgever is van de VS (na Walmart). Verder telt het nog 140.000 tijdelijke medewerkers.[1] Veruit de belangrijkste kostenpost voor het bedrijf zijn de personeelskosten, inclusief de pensioenen en gezondheidskosten voor huidige en voormalige medewerkers. De inkomsten zijn onvoldoende om al deze uitgaven de dekken en het bedrijf lijdt al jaren verlies. In 2017 was dit US$ 2,8 miljard, een verbetering ten opzichte van de US$ 5 miljard verlies in zowel 2016 en 2015.[1]

De onderneming heeft een schuld van US$ 15 miljard, dit is een limiet vastgelegd in een wet.[1] Verder heeft USPS grote verplichtingen uitstaan uit hoofde van ongedekte pensioenaanspraken en bijdragen aan de gezondheidskosten. Deze schulden overtreffen de bezittingen van USPS aanzienlijk, zou het een normaal bedrijf zijn was het failliet. In 2017 lagen al deze schulden zo'n US$ 60 miljard boven het eigen vermogen.[1] Het laatste is overigens minimaal omdat de overheid financieel garant staat.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Wat nu de USPS heet werd opgericht in 1775 door het tweede Continental Congress waarbij de leiding van postbezorging (Postmaster General) in handen kwam van Benjamin Franklin . In 1792 werd het een kabinetsdepartement in de Amerikaanse regering met de naam Post Office Department. In 1901 werden de eerste auto's aangeschaft, en wel van het type Oldsmobile Curved Dash.

Het duurde tot 1970 totdat de Postal Service een zelfstandige onderneming werd. Ook kreeg het toen de huidige naam.

Regulering[bewerken | brontekst bewerken]

Op federaal niveau bestaat er wetgeving met bepalingen over postbezorging, de Private Express Statutes. Daarin wordt bepaald wat voor een post andere organisaties en bedrijven mogen bezorgen, buiten de United States Postal Service om. Voor de bezorging van pakketten is de markt open en hier zijn de belangrijkste concurrenten United Parcel Service en FedEx.