Unity Mitford

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Unity Mitford
8 augustus 1914 - 28 mei 1948
Unity Mitford in 1937.
Unity Mitford in 1937.
Vader David Freeman-Mitford
Moeder Sydney Bowles
Dynastie Freeman-Mitford
Broers/zussen Nancy Mitford, Pamela Mitford, Tom Mitford, Diana Mitford, Jessica Mitford, Deborah Cavendish
Geboorteplaats Londen
Sterfplaats Oban
1938: Unity Mitford in Londen met speld van de Nazi partij.

Unity Valkyrie Freeman-Mitford (Londen (Engeland), 8 augustus 1914 - Oban (Schotland), 28 mei 1948) was een lid van een Britse adellijke familie, aanhanger van het nationaalsocialisme en vriendin van Adolf Hitler.

Biografie[bewerken]

Unity Mitford was de dochter van David Freeman-Mitford, Baron Redesdale, en zijn vrouw Sydney Bowles. Zij was het vijfde van zeven kinderen. Haar familie behoorde tot de Engelse landadel. De familienaam is officieel Freeman-Mitford maar in de praktijk werd alleen Mitford gebruikt.

In 1936 trad ze toe tot de intieme kring van Adolf Hitler, waar ze tot 1941 toe behoorde. Na de oorlogsverklaring van het Verenigd Koninkrijk aan Duitsland, haar twee geliefde landen, probeerde Unity zelfmoord te plegen, maar haar poging mislukte. In 1948 werd ze ernstig ziek, mogelijk vanwege complicaties veroorzaakt door de nog aanwezige kogel in haar hoofd. De behandelende arts vond een operatie te riskant. Unity overleed op 28 mei 1948.

Unity Mitford was een van de vijf 'Mitford Sisters' die in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw in Groot-Brittannië de aandacht trokken door politieke activisme, tot de verbeelding sprekende privé-levens, en als publicisten. De Britse fascistenleider Oswald Mosley was Unity Mitfords zwager; hij was getrouwd met haar zuster Diana. De schrijfster Nancy Mitford was haar oudste zuster.