Urca (Rio de Janeiro)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Urca
Bairro van Rio de Janeiro
Urca.svg
Kerngegevens
Gemeente Rio de Janeiro
Oppervlakte 2.32 km²  
Inwoners (2010) 7061
Foto's
Kabellift van Morro da Urca
Kabellift van Morro da Urca

Urca is een buurt in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. Een van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden van de stad, de Suikerbroodberg of Morro do Pão de Açúcar, bevindt zich in Urca. De Suikerbroodberg kan bezocht worden met twee kabelliften: een eerste kabel naar Morro da Urca en een tweede kabel naar Morro do Pão de Açucar. De eerste berg kan ook gemakkelijk te voet beklommen worden, bij Praia Vermelha via het wandelpad Claudio Coutinho.

Geschiedenis[bewerken]

Estácio de Sá installeerde de eerste portugese militaire basis aan de voet van de Suikerbroodberg in 1565. De drie rotsheuvels Morro Cara de Cão, Morro do Pão de Açucar en Morro da Urca vormen een schiereilandje en dit werd toen,in de 16e eeuw, "Ilha da Trindade" (eiland van de Drie-eenheid) genoemd.

Geografie[bewerken]

Urca is voor het grootste gedeelte omgeven door water: aan de noordkant de Baai van Guanabara en aan de zuidkant de Atlantische Oceaan; aan de landkant grenst het aan Botafogo en Leme. Er bevinden zich drie rotsheuvels Morro Cara de Cão, Morro do Pão de Açucar en Morro da Urca.

Urca by Diego Baravelli.jpg