Ursula von Kardorff

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ursula von Kardorff (Berlijn 10 januari 1911 - München 25 januari 1988) was een Duits schrijfster, journaliste en publiciste.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Von Kardorff was de dochter van een kunstschilder en groeide op in 'hogere kringen'. Na een tijd secretaris te zijn geweest van Slot Neuhardenberg, begon ze eind jaren dertig met journalistiek werk. Gedurende de oorlog werkte ze voor de Deutsche Allgemeine Zeitung. Na de dood van haar jongere broer Jürgen (1943) werd ze fel antinazi. In haar kennissenkring bevonden zich verscheidene mensen die betrokken waren bij de aanslag op Hitler van 20 juli 1944. De in 1988 overleden schrijfster was vanaf 1948 een invloedrijk publiciste en nam een vooraanstaande plaats in de redactie van de Süddeutsche Zeitung in.

Dagboek[bewerken | brontekst bewerken]

Von Kardorff publiceerde in 1962 haar dagboek, in Nederland verschenen in de reeks Privé-domein als 'Gebombardeerd dagboek 1942 – 1945'. Haar journaal is een getuigenis van de bombardementen op Berlijn en van een antinazistische Duitse familie die niet de moed vond om echt in het verzet te gaan. Het is het verhaal van zoveel burgers die vertwijfeld de catastrofe die hun land trof trachtten te overleven, terwijl ze dagelijks zagen hoe het misdadige naziregime tot het einde toe actief bleef.