Use case diagram

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Use case diagram van een restaurant bedrijf.

Een use case diagram in de Unified Modeling Language is een diagram dat wordt gedefinieerd en verder ontwikkeld door use case-analyse.[1] Use case-diagrammen worden voornamelijk gebruikt in software engineering om de requirements van een systeem in kaart te brengen.

Het doel van het use case-diagram is om een grafisch overzicht te geven van de functionaliteiten van een systeem in termen van actoren, hun bedoeling uitgedrukt als use cases en de onderlinge relaties tussen deze use cases.

Overzicht[bewerken]

Use cases zijn een middel om het gewenste gebruik van een systeem te specificeren. Ze worden gebruikt om de requirements van een systeem te bevatten, en wel in termen van wat een systeem behoort te doen. De sleutelbegrippen in verband met use cases zijn actoren, use cases en het subject. Het subject is het te beschouwen systeem waarop de use case betrekking heeft. De gebruikers en andere systemen die inwerken op het subject worden actoren genoemd. Actoren staan voor entiteiten buiten het systeem. Het gewenste gedrag van een subject kan gespecificeerd worden door een of meerdere use cases en kan gedefinieerd worden volgens de wensen van de actor.[1]

De voornaamste bedoeling van een use case diagram is te tonen welke systeemfuncties uitgevoerd worden voor welke actoren. Hierbij kunnen actoren in verschillende rollen worden voorgesteld. Use case-diagrammen zijn formeel onderdeel van twee modelleertalen gedefinieerd door de Object Management Group (OMG). Zowel UML als SysML bieden een grafische notitie voor het modelleren van use cases met diagrammen. Een beperking van beide standaarden is dat ze geen formaat definiëren voor het beschrijven van use cases.[2] De grafische notaties zijn vooral van belang voor de documentatie van de use cases, om vast te leggen voor welk doel iedere actor het systeem gebruikt.

Het use case-diagram kan de positie of context tonen van de use case tussen andere use cases. Het kan werken als een organisatiehulpmiddel. Een consistente en coherente set use cases kan een bruikbaar beeld van het systeemgedrag bieden, en dit kan een gemeenschappelijk inzicht vormen van de klant, eigenaar en gebruiker enerzijds en het ontwikkelingsteam anderzijds.[3]

Bij wijze van voorbeeld toont de eerste figuur een eenvoudig restaurantsysteem. Use cases zijn hier weergegeven met ovalen, en de actoren zijn weergegeven met de gestileerde figuren. De "Patron actor" kan eten bestellen (order food) en optioneel wijn bestellen (order wine), hij kan het voedsel eten (eat food) en optioneel wijn drinken (drink wine) enzovoort. Met de rechthoekige doos zijn de grenzen van het restaurantsysteem gedefinieerd, en hier zijn de use cases bezien als onderdeel van het te modelleren systeem, en de actoren niet.

Bouwstenen[bewerken]

Voorbeeld van Use case relaties.

De belangrijkste bouwstenen van een use case-diagram zijn:[1]

  • De actor,
  • Use case-relaties:
    • de "classifier",
    • de "ExtensionPoint",
    • de "Include",
  • en de Use case.

Externe links[bewerken]