Uwe Barschel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Uwe Barschel (links) met Lothar Späth, 1983

Uwe Barschel (Glienicke, 13 mei 1944 - Genève, 11 oktober 1987) was een Duits politicus van de CDU. Barschel was van 1982 tot 1987 minister-president van Sleeswijk-Holstein. Barschel kwam onder niet-opgehelderde omstandigheden om het leven.

Uwe Barschel groeide op in Börnsen bij Hamburg en werd door zijn grootouders grootgebracht. Vanaf 1971 was Barschel advocaat. In 1960 werd Barschel lid van de Junge Union en twee jaar later van de CDU. Van 1967 tot 1971 was Barschel voorzitter van de Junge Union in Sleeswijk-Holstein en vanaf 1969 was hij vicevoorzitter van de CDU in de deelstaat.

Vanaf 1971 was Barschel lid van de Landtag in Sleeswijk-Holstein. In 1979 werd hij minister van financiën. Toen minister-president Gerhard Stoltenberg in 1982 als minister van financiën naar de hoofdstad Bonn ging werd Barschel als minister-president gekozen. Met 38 jaar was hij toen de jongste minister-president in de Bondsrepubliek.

Waterkant-affaire[bewerken | brontekst bewerken]

De Waterkant-Affäre (een verwijzing naar het Watergateschandaal) was een van de grootste naoorlogse Duitse politieke schandalen; met de dood van Barschel werd daaruit de Barschel-Affäre geboren.

De media-adviseur van Uwe Barschel, Reiner Pfeiffer, vertelde aan het Duitse weekblad Der Spiegel dat hij in opdracht van Barschel diens politieke tegenstander, Björn Engholm van de SPD, moest bespioneren om vermoedens van belastingontduiking te onderbouwen. Ook zou hij afluisterapparatuur hebben moeten plaatsen in de telefoon van Barschel om hiervan de SPD te kunnen beschuldigen. Na publicatie door Der Spiegel verloor de CDU de deelstaatverkiezingen. Op 2 oktober 1987 trad Barschel af.

Op 11 oktober 1987 werd Barschel door twee journalisten van het weekblad Stern dood gevonden. Barschel lag volledig aangekleed in een met water gevuld bad in kamer 317 van hotel Beau-Rivage in Genève. In zijn bloed werd het slaapmiddel lorazepam aangetroffen, maar of het moord of zelfmoord was werd ook jaren later niet met zekerheid vastgesteld. Het is nagenoeg onmogelijk met alleen maar lorazepam zelfmoord te plegen. Er werden echter ook sporen van zeven andere sterke slaapmiddelen gevonden, waaronder barbituraten.

Victor Ostrovsky heeft gesuggereerd dat de Israëlische geheime dienst Barschel vermoord zou hebben om hem ervan te weerhouden activiteiten van de Mossad op Duits grondgebied te openbaren.[1]