Vélodrome d'Hiver

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een rolschaatswedstrijd in het Vélodroom d'Hiver in 1911.

Het Vélodrome d'Hiver was een wielerstadion in Parijs dat gebruikt werd voor sportwedstrijden van begin jaren dertig tot het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Het complex deed op 16 en 17 juli 1942 dienst als verzamelpunt voor Parijse Joden die tijdens een grootschalige razzia opgepakt werden en die vanuit daar gedeporteerd werden naar de concentratiekampen. In het velodroom zaten meer dan 10.000 Joden onder barre omstandigheden, zonder voedsel, water, of wc's, met slechts enkele artsen om hen te verzorgen. De organisatie van de deportatie van de Joden in het stadion werd actief georganiseerd door de Franse hulpkrachten van de nazi's.

In 1959 werd het wielerstadion gesloopt. Tegenwoordig is er een locatie van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken gevestigd.

In het verfilmde boek Elle s'appelait Sarah van Tatiana de Rosnay en de film La Rafle speelt het Vélodrome d'Hiver ook een rol. Sarah en haar ouders zaten er net zoals duizenden andere Joodse mensen dagenlang zonder voedsel of water, waarna ze gedeporteerd werden.