V2 Instituut voor de instabiele media

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

V2_ Lab voor de instabiele media, of kort V2_, is een interdisciplinair centrum voor kunst en mediatechnologie in Rotterdam. Het ontleent zijn belang aan het onderzoeken en ontwikkelen van kunstprojecten op het snijvlak van kunst, technologie en samenleving.

V2_ in 2014

V2_ presenteert, produceert, archiveert en publiceert over kunst die met nieuwe technologie werkt, en stimuleert het debat daarover. V2_ is een platform waar kunstenaars, wetenschappers, theoretici, soft- en hardware-ontwikkelaars, en onderzoekers uit verschillende disciplines hun bevindingen kunnen uitwisselen. In de visie die V2_ uitdraagt speelt kunst een essentiële rol in de sociale acceptatie en houding ten aanzien van technologische ontwikkelingen, en creëert kunst een context waarin technologische kwesties praktisch kunnen worden onderzocht en kritisch bevraagd.

V2_ organiseert lezingen, tentoonstellingen, workshops en presentaties. Deze geven kunstenaars de mogelijkheid nieuw werk te laten zien, ze zijn een platform voor de uitwisseling van kennis tussen kunstenaars, ontwikkelaars en onderzoekers, en ze functioneren als een platform voor debat.

Onder de kunstenaars, onderzoekers, wetenschappers, theoretici en organisaties waarmee V2_ heeft samengewerkt vinden we onder andere: Stelarc, Orlan, Symbiotica, Dick Raaymakers, Michel Waisvisz, Francisco López, Brian Massumi, Manuel de Landa, Paul Virilio, Rafael Lozano-Hemmer, Knowbotic Research, Rem Koolhaas.

Missie en geschiedenis[bewerken]

Zoals omschreven in het Manifest voor de instabiele media uit 1987 ziet V2_ instabiliteit als een creatieve kracht die essentieel is voor sociaal-culturele verandering. Kunst die elektronische (instabiele) media gebruikt, reflecteert hierop, en presenteert een wereld die inconsistent, heterogeen, complex en variabel is.

V2_ is geïnteresseerd in de relaties en de interacties tussen verschillende media, en in de relatie tussen kunst en wetenschap. Gedurende haar hele bestaan heeft V2_ deze relaties onderzocht, vooral door kunstenaars en wetenschappers samen te brengen en door interdisciplinaire samenwerkingen te initiëren.

Do-it-Yourself: 1981-1987[bewerken]

Actie in Den Bosch (1980)

V2_ werd in 1981 opgericht als een kunstenaarscollectief in een kraakpand aan de Vughterstraat 234 (kort: V2_) in 's-Hertogenbosch. De oprichters, waaronder Alex Adriaansens en Joke Brouwer noemden het een multimediacentrum. Het gebouw gaf plek aan concerten, performances, en experimenten met analoge media zoals televisies, luidsprekers en Super8-film. Er was een tentoonstellingsruimte voor schilderkunst, installaties en machinekunst. Bands zoals Sonic Youth, Einstürzende Neubauten en Laibach traden bij V2_ op.

Instabiele media: 1987-1993[bewerken]

Experimenten met analoge media (1984)

In het midden van de jaren tachtig veranderde V2_ in een centrum voor kunst en mediatechnologie. Het "Manifest voor de instabiele media" werd in 1987 gepubliceerd. Het was bedoeld om de ingeslapen wereld van de beeldende kunst flink op te schudden. In het manifest werden de principes van V2_ uiteengezet, en dat sindsdien Instituut voor de instabiele media heet.

In de daaropvolgende jaren organiseerde V2_ een aantal "Manifestaties voor de instabiele media," die zich richtten op het gebruik van nieuwe technologie en elektronische media in de kunst. Deze festivals toonden interactieve video- en geluidsinstallaties, en experimenten met robotica en computers. Door het organiseren van lezingen en het uitbrengen van boeken stimuleerde V2) het debat over kunst, theorie, technologie en de samenleving.

Netwerken en communicatiemedia: 1993-1998[bewerken]

In 1994 verhuisde V2_ naar haar huidige locatie in het centrum van Rotterdam. Het verlegde de focus naar elektronische netwerken en communicatiemedia zoals het World Wide Web. Kunstenaars begonnen de artistieke mogelijkheden hiervan, en van virtual reality en 3D projectie te onderzoeken. V2_ professionaliseerde, en werd een organisatie met een groot internationaal netwerk. De 'Manifestaties voor de instabiele media' groeiden uit tot het Dutch Electronic Art Festival.

Kunst en mediatechnologie: 1998-heden[bewerken]

Model met Intimacy door Daan Roosegaarde en Anouk Wipprecht

De opening van het V2_Lab, een internationaal media lab, in mei 1998 betekende dat V2_ zich vanaf dan ook richtte op productie, onderzoek en kennisuitwisseling in het veld van kunst en mediatechnologie. In het interdisciplinaire lab van V2_ werken internationale kunstenaars en ontwikkelaars samen aan kunstprojecten, en ontwikkelen ze de daarvoor benodigde technologie.

Publicaties[bewerken]

V2_Publishing verbindt praktijk en theorie en disciplines zoals sociologie, architectuur, mediatheorie, biologie en technologische innovatie. De boeken worden o.a. gebruikt op universiteiten en hogescholen.

 • Giving and Taking, 2014
 • On the Threshold of Beauty, 2014
 • Vital Beauty, 2012
 • The Sympathy of Things, 2011
 • The Politics of the Impure, 2010
 • Dick Raaijmakers, Monografie, 2008
 • The Architecture of Continuity, 2008
 • Interact or Die!, 2007
 • aRt&D, 2005
 • Feelings Are Always Local, 2004
 • Understanding Media Theory, 2004
 • My First Recession, 2003
 • Making Art of Databases, 2003
 • Information Is Alive, 2003
 • TransUrbanism, 2002
 • Machine Times, 2000
 • Book for the Electronic Arts, 2000
 • The Art of the Accident, 1998
 • TechnoMorphica, 1997
 • Interfacing Realities, 1997
 • Book for the Unstable Media, 1992

Externe links[bewerken]