VO2max

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De VO2max of het maximale zuurstofopnamevermogen is het maximale volume (V) zuurstofgas (O2) dat het menselijk lichaam per tijdseenheid kan transporteren en metaboliseren bij lichamelijke inspanning, gemeten op zeeniveau. De waarde van de VO2max is een indicatie van iemands fysieke conditieniveau.

De VO2max wordt uitgedrukt in een absolute waarde van aantal liters zuurstof per minuut (l/min) of een relatieve van aantal milliliters zuurstof per kilogram lichaamsgewicht per minuut (ml/kg/min). De laatste methode wordt vaak gebruikt om het uithoudingsvermogen van atleten onderling te kunnen vergelijken.

Het vaststellen van de VO2max[bewerken]

De VO2max kan nauwkeurig worden bepaald door bij langdurige en oplopende intensieve lichamelijke inspanning de zuurstofinname en –uitstoot te meten. VO2max is bereikt als de hoeveelheid opgenomen zuurstof niet stijgt, ondanks een toenemende inspanning. Een dergelijke meting vindt meestal plaats op een loopband of een fietsergometer. Aangezien het bepalen van de VO2max gevaarlijk kan zijn, het lichaam wordt tot het uiterste ingespannen, dient een meting te worden uitgevoerd onder medisch toezicht, bijvoorbeeld in een Sport Medisch Adviescentrum.

Alternatieve methoden[bewerken]

De VO2max kan ook worden bepaald volgens het Principe van Fick:

waarbij de gemeten waarden zijn verkregen bij maximale fysieke inspanning.

Q staat voor het hartminuutvolume (de hoeveelheid bloed die het hart per minuut rondpompt); CaO2 is het arterieel zuurstofgehalte (de hoeveelheid zuurstof in het bloed afkomstig van het hart), CvO2 is het veneus zuurstofgehalte (de hoeveelheid zuurstof in het bloed richting het hart).

Een op deze wijze vastgestelde VO2max is zeer nauwkeurig, maar wordt om praktische redenen (er moet bloed worden afgenomen bij hoge lichamelijke inspanning) uitsluitend bij wetenschappelijk onderzoek gebruikt.

Een andere methode, waarmee men overigens hooguit tot een schatting van de VO2max kan komen, is de coopertest. Daarbij moet in 12 minuten een zo groot mogelijke afstand hardlopend worden afgelegd. Met de formule:

waarbij d12 staat voor de afgelegde afstand in meters, kan een inschatting worden gemaakt van de VO2max (in ml/kg/min).

Voorbeelden[1][bewerken]

Naam Sport Extra VO2max [ml/kg/min]
Bjørn Dæhlie Langlaufen Meervoudig olympisch kampioen 90,0
Miguel Indurain Wielrennen Winnaar van de Tour de France 88,0
John Ngugi Atletiek Vijfvoudig wereldkampioen veldlopen 85,0
Dave Bedford Atletiek 10 km wereldrecordhouder 85,0
Steve Prefontaine Atletiek 1 mijl in 3.54,6 84,4
Joan Benoit Atletiek Marathon in 2:21.21 78,6
Bill Rodgers Atletiek Marathon in 2:09.28 78,5
Sebastian Coe Atletiek Wereldrecordhouder 1 mijl 77,0
Grete Waitz Atletiek Wereldrecordhouder marathon 1980 73,0
Frank Shorter Atletiek Olympisch kampioen marathon 1970 71,0
Derek Clayton Atletiek Wereldrecordhouder marathon 1969 69,7