Vallei van de Zwarte Beek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Smiley.toerist (overleg | bijdragen) op 20 nov 2018 om 12:31. (→‎Externe links)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Vallei van de Zwarte Beek
Natuurgebied
Vallei van de Zwarte Beek (België)
Vallei van de Zwarte Beek
Situering
Land België
Coördinaten 51° 5′ NB, 5° 19′ OL
Informatie
Oppervlakte 14,07 km²
Beheer Natuurpunt & Agentschap voor Natuur en Bos
Foto's
Vallei van de Zwarte Beek in september 2005
Vallei van de Zwarte Beek onderdeel van Vallei- en brongebied van de Zwarte Beek, Bolisserbeek en Dommel met heide en vengebieden (habitatrichtlijn), Militair domein en vallei van de Zwarte Beek (vogelrichtlijn)
Natura 2000-gebied
Situering
Locatie Limburg
Informatie
Geldende richtlijn(en) Habitatrichtlijn en Vogelrichtlijn
Beheer Natuurpunt
Site code (Europees) BE2200029 (habitatrichtlijngebied), BE22183 (vogelrichtlijngebied)

De Vallei van de Zwarte Beek is een natuurreservaat en wandelgebied, gelegen in Koersel, een deelgemeente van het Belgisch-Limburgse Beringen. Het is een van de vier wandelgebieden die in deze vallei zijn ingericht. De vallei is, met een oppervlakte van 1407 ha, één der grootste natuurgebieden van Vlaanderen. De vallei is Europees beschermd als onderdeel van een Natura 2000-gebied (habitatrichtlijngebied 'Vallei- en brongebied van de Zwarte Beek, Bolisserbeek en Dommel met heide en vengebieden' (BE2200029) en overlappend vogelrichtlijngebied 'Militair domein en vallei van de Zwarte Beek' (BE22183)).

Dit natuurreservaat is in Europa bekend omdat hier zeldzame dier- en plantensoorten voorkomen zoals de zwarte specht, de boomleeuwerik en de blauwborst. Ook de watersnip is bekend van dit gebied.

In 1976 begon de ontwikkeling van dit gebied door Natuurpunt. Ook het Agentschap voor Natuur en Bos is betrokken bij het beheer.

In dit gebied stromen de Zwarte Beek, de Winterbeek en de Oude Beek doorheen bossen, moerassen, hooi- en weilanden. Een gericht natuurbeleid zorgt ervoor dat niet alle gebieden verbossen. Hierbij worden paarden en runderen ingezet zoals fjordenpaarden en Schotse Aberdeen Angus.

Aan de Grauwe Steenstraat 7/2 te Koersel bevindt zich het bezoekerscentrum "De Watersnip", waarin informatieve tentoonstellingen omtrent het gebied zijn te vinden. Van hier uit starten ook een aantal wandelingen.

Zie ook

Externe links