Naar inhoud springen

Van beurden ( geslacht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vuilnisbak
Dit artikel komt mogelijk voor verwijdering in aanmerking.
Het overleg hierover wordt gevoerd op deze discussiepagina. Iedereen is welkom daaraan bij te dragen.
Zie voor meer informatie: Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst. Voel je vrij het artikel te bewerken.
Haal de pagina echter niet leeg en verwijder deze boodschap niet voordat de discussie gesloten is.

Van Beurden, ook Van Schoonhoven van Beurden, is de naam van een oud Brabants geslacht, dat veel priesters en religieuzen, fabrikanten en ondernemers heeft voorgebracht.

De meeste naamdragers wonen nog heden ten dage in Brabant, met name in Tilburg en omgeving, waar ook de oudst bekende stamvader, Herman van Beurden van Westilborgh, geboren aan het einde van de 13e eeuw blijkens het Hertogelijk Cijnsboek bezittingen had. Herman heeft een groot nageslacht: Vrijwel alle thans levende naamdragers kunnen hun stamreeks op hem terugvoeren.

Er zijn ook vroegere vermeldingen van voor Herman van Beurden in oudere Brabantse akten waarin een Willem van Beurden wordt genoemd. Deze Willem komt voor in akten aangaande Breda, Vught, Boort-Meerbeek bij Mechelen en Den Bosch. Willem lijkt van zuid Brabant naar noord Brabant te zijn verhuisd en had bezittingen in Boort-Meerbeek. Gezien zijn rol in de verschillende aktes verkeerde Willem in de omgeving van de hertog van Brabant maar een familierelatie met stamvader Herman is tot op heden niet aangetoond.

De oorsprong van de naam is tot op heden niet zeker: Zowel bij Vught als in Boort-Meerbeek liggen van oudsher gronden met de naam Borde en in beide plaatsen hebben Van Beurdens bezittingen gehad zodat niet duidelijk is of de naam van een van deze gebieden de oorsprong is van de familienaam of andersom. De Beurdsestraat in Den Bosch lijkt te herinneren aan het gebied Borde bij Vught. Borde kan ook de betekenis hebben van grens en zowel Boort-Meerbeek als Vught liggen aan de grens van het oude Hertogdom Brabant.

Verschillende takken dragen verschillende familiewapens. In het Repertorium familiewapens van bekende Nederlandse geslachten, een "overzicht van de wapens van de adel, het patriciaat en aanverwante geslachten van het Koninkrijk der Nederlanden" is het wapen beschreven zoals dat door enkele takken wordt gevoerd.

Bekende leden van het geslacht zijn:

Alphonse Van Beurden,

Belgisch beeldhouwer,

Ben van Beurden,

Nederlands ingenieur en topfunctionaris

Bernard van Beurden,

Nederlands componist en muziekpedagoog

Helen van Beurden,

Nederlands handbalster

John Van Beurden,

Belgische architect

Max van Beurden,

Nederlands voetballer

Petrus Johannes van Beurden

Nederlands architect

Tinus van Beurden,

Nederlands voetballer

mgr Victor van Beurden

bisschop

pater dr J.S.van Beurden

voorvechter van de katholieke middenstand