Van den Steen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Van den Steen (ook: Van den Steen van Ommeren en Van den Steen van Wadestein) is een Nederlands patriciërsgeslacht dat afkomstig is uit de Utrechtse stad IJsselstein.

Beschrijving[bewerken]

De stamvader van het geslacht Van den Steen is de omstreeks 1555 geboren Herman van den Steen. Hij was thesaurier en ontvanger van de domeinen van de stad IJsselstein. Van den Steen trouwde in 1580 te Brussel met Catharina Vlas. Zijn zoon Jacob van den Steen (ca. 1581-ca. 1630) was rentmeester van het graafschap Buren. Zijn nakomelingen vervulden bestuurlijke functies in Gelderland, onder meer in de steden Tiel en Zaltbommel. Drie opeenvolgende generaties van de familie waren burgemeester van Tiel en twee familiegeneraties waren burgemeester van Zaltbommel. Eveneens waren leden der familie actief op provinciaal niveau.

Leden van het geslacht hadden onder meer de landgoederen Ommeren en Wadestein in bezit.[1] Eveneens waren telgen heren van Erlecom, Gendt, Ommeren en Wadestein.

De patrilineaire genealogie van het geslacht Van den Steen is opgenomen in het Nederland's Patriciaat vanaf de zesendertigste jaargang (1950).[2]

Bekende leden[bewerken]

Mr. Arend François van den Steen (1766-1842)

Hieronder worden diverse bekende leden der familie weergegeven, met familierelaties: