Van der Kunstraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
van der Kunstraat
Gevelwand Van der Kunstraat (mei 2020)
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel Amsterdam-Oost
Wijk Watergraafsmeer
Van der Kunbuurt
Begin Mr. Treublaan
Eind Weesperzijde
Algemene informatie
Aangelegd in 1950
Genoemd naar Leopold Johannes Adriaan van der Kun
Naam sinds 1939

De Van der Kunstraat is een relatief korte straat in Amsterdam-Oost, Van der Kunbuurt.

Schakelkast van Marnette (mei 2020)

De straat kreeg haar naam op 26 juli 1939 per raadsbesluit; ze werd daarbij vernoemd naar de ingenieur Leopold Johannes Adriaan van der Kun die werkte aan de Rhijnspoorweg, die de "natuurlijke oostgrens" vormt van de Van der Kunbuurt. De straat begint voor wat betreft huisnummering aan de Mr. Treublaan. Echter daar is geen ingang voor ander verkeer dan voetgangers. De straat eindigt met een knik naar de Weesperzijde, de enige in- en uitgang van dit buurtje. De straat heeft slechts bebouwing aan westkant van de straat, de huisnummer loopt door tussen 1 en 17 (even en oneven). Dit blok vormt de achterzijde van een blok aan de Weesperzijde met tussen de blokken binnentuinen. De portiekwoningen van vier bouwlagen hoog zijn ontworpen door Cornelis Keesman en lijken dan ook op de Keesmanblokken in Amsterdam Oud-West.
Uitzondering op dit geheel is Van der Kunstraat nummer 18; dit maakt onderdeel uit van de gevelwand aan de Weesperzijde en is ontworpen door Willem Ouëndag (W.B. Ouëndag).

De woningen aan de Van der Kunstraat zijn alle sociale woningbouw en vormen sinds de jaren negentig punt van geschil tussen woningbouwverenigingen en projectontwikkelaars enerzijde die willen slopen en stadsdeel en bewoners aan de andere kant (behoud). Deze kwestie geldt voor de hele buurt, zie toekomst Van der Kunbuurt.

De buurt is in wezen doodlopend; openbaar vervoer is er niet te vinden. Voor kunst in de openbare ruimte is hier nauwelijks ruimte. Wel staat aan de straat een anachronisme in de vorm van een schakelkast, ontworpen in de stijl van de Amsterdamse School door Pieter Lucas Marnette.