Van der Pigge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gaper van drogist Van der Pigge, Haarlem

Van der Pigge is een Nederlandse drogisterij in Haarlem.

In 1849 werd een 'affaire in droogerijen en specerijen' opgericht door Antonie van der Pigge.[1] Antonie van der Pigge had uitsluitend dochters en zijn oudste dochter Anna trouwde met Joannes van Os. Sindsdien is het bedrijf in de familie Van Os gebleven. Inmiddels is de 5e generatie in het bedrijf aan het werk. In 1999 heeft het Hare Majesteit koningin Beatrix behaagd Drogisterij A.J. van der Pigge het predicaat hofleverancier toe te kennen. Dit was ter gelegenheid van het 150-jarige bestaan van deze winkel.

Het pand van Van der Pigge wordt aan drie kanten ingesloten door de (in 2016 gesloten) vestiging van Vroom en Dreesmann. Bij de bouw van het warenhuis in 1929 weigerde de drogist het pand te verkopen, waardoor het grootwinkelbedrijf genoodzaakt was haar bouwplannen aan te passen.[2]

Bij Van der Pigge is gedurende het bestaan van het bedrijf ogenschijnlijk weinig veranderd. Het interieur van de winkel doet sterk negentiende-eeuws aan. Het is gestoffeerd met stopflessen, puntzakjes, opgezette krokodillen en gapers. In 2017 zal het interieur worden bijgeschreven op de lijst 'Bijzondere Interieurs' van de overheidsdienst voor Rijksmonumenten.

De drogisterij wordt genoemd in Joop Vissers ode aan Haarlem Soms raak je in een situatie[3] als het bedrijf waar de Haarlemmers terechtkunnen voor een simpele oplossing van hun problemen (mieren, nare buren, slapeloosheid).

Externe link[bewerken]