Veiling bij afslag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een veiling bij afslag of afslag bij afmijning (Dutch Auction) is een veiling waarbij een product op een te hoge prijs wordt ingezet, waarna de prijs daalt totdat iemand akkoord gaat. Deze veilingvorm wordt onder meer gebruikt op de bloemenveiling van Aalsmeer, en bij Dutch Treasury Certificates (kortdurende Nederlandse staatsleningen).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Mondelinge afslag in 1937 in Beverwijk en opening van een veilinggebouw met een elektrische afmijninstallatie

Deze vorm van veiling gaat al ver terug in de tijd en vindt vooral plaats bij land- en tuinbouwproducten en vis. Vroeger vond deze vorm van veilen mondeling plaats en de eerste handelaar die "mijn!" (d.w.z. "van mij!") riep kon aangeven welk deel van de partij voor die prijs werd overgenomen. Om het probleem te voorkomen dat meerdere handelaren gelijktijdig "mijn!" roepen, werd de veilingklok ingevoerd.

Proces[bewerken | brontekst bewerken]

Onder meer bloemenveilingen en visafslagen werken op deze wijze. De veiling gaat als volgt: de bieders zitten bij elkaar en krijgen de partij van het product te zien die wordt geveild. Voor deze partij wordt een prijs vastgesteld op de grote veilingklok. Deze prijs begint hoog waarna de prijs daalt (wat te zien is op de klok). Die bieder die als eerste drukt (vroeger 'mijn' riep) koopt de partij. De kunst is om niet te vroeg te drukken want dan betaal je te veel, maar druk je te laat dan heeft een andere koper de partij al gekocht. Wanneer de prijs onder een bepaalde waarde zakt wordt de klok stilgezet en komt er geen transactie tot stand. Men zegt dan ook wel dat de partij is "doorgedraaid". Dit fungeert als een minimumprijs.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]