Agentschap van de Generale Thesaurie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Agentschap van de Generale Thesaurie (in de internationale financiële markten werkend onder de naam Dutch State Treasury Agency, DSTA) van het Nederlandse ministerie van Financiën draagt zorg voor een verantwoorde financiering van de Nederlandse staatsschuld. Het Agentschap is sinds januari 2009 gevestigd in het gebouw van het ministerie van Financiën aan het Korte Voorhout in Den Haag.

Het Agentschap draagt zorg voor het financieringsbeleid en het treedt namens de Staat op bij het afsluiten van transacties in de financiële markten.

Onderscheiden worden:

  • DSL (Dutch State Loan) - staatsobligatie (in totaal ruim 300 miljard euro). Anno 2021 is het rendement op nieuwe en heropende Nederlandse staatsobligaties negatief, ook nog bij een resterende looptijd van 31 jaar.[1][2] Bij nieuwe uitgiftes is de nominale rente 0%, maar de uitgiftekoers meer dan 100%.[3]
  • DTC (Dutch Treasury Certificate) - kortdurende lening (minder dan een jaar; in totaal ruim 10 miljard euro). Deze worden verkocht met vaste einddatum en eindbedrag (nominale waarde), in een veiling bij afslag. De rente is het verschil tussen eindbedrag en aankoopprijs, en wordt dus niet apart verrekend. De rente was in 2017 gemiddeld -0,70% per jaar; de aankoopprijs was dus hoger dan het eindbedrag.

Verder zijn er nog drie eeuwigdurende grootboekleningen. Het gaat hier om een relatief zeer klein bedrag, ruim 10 miljoen euro. Er is een inkoopregeling, die inhoudt dat de Staat bereid is zijn plicht tot eeuwigdurende betaling van rente af te kopen. Voor de berekening van de contante waarde wordt echter uitgegaan van een discontorente van 0,9%, hoger dan het rendement op staatsobligaties.[4][5]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]