Veronica Cremasco

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Veronica Cremasco (Luik, 28 maart 1975) is een Belgisch politica van Ecolo.

Levensloop[bewerken]

Cremasco werd beroepshalve burgerlijk ingenieur.

In 2004 was ze voor het eerst kandidaat voor het Waals Parlement en het Parlement van de Franse Gemeenschap in het arrondissement Luik. Ze werd niet verkozen, maar haalde toch een behoorlijk aantal voorkeurstemmen. Van 2006 tot 2009 was ze gemeenteraadslid van Luik voor haar partij.

In juni 2009 werd Cremasco vanuit de tweede plaats op de Ecolo-lijst in het arrondissement Luik verkozen tot Waals Parlementslid en volksvertegenwoordiger van de Franse Gemeenschap. Ze werd in het Waals Parlement vicevoorzitter van de Commissie Milieu, Land en Mobiliteit.

Na het ontslag van Waals parlementsvoorzitter Emily Hoyos in 2012, was Cremasco kandidaat om het parlementsvoorzitterschap over te nemen en kreeg concurrentie van partijgenoot Patrick Dupriez. Uiteindelijk werd Dupriez de nieuwe parlementsvoorzitter.

Bij de verkiezingen van 2014 verloor Ecolo 10 van haar 14 zetels in het Waals Parlement. Ook Cremasco verloor haar zetel. In december 2014 volgde ze Monika Dethier-Neumann op als voorzitster van de Ecolo-afdeling van de provincie Luik.

Externe link[bewerken]