Verstuiver

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een verstuiver is een voorziening om van een vloeistof een nevel te maken. Een verstuiver kan in de volgende toepassingen gevonden worden

Verstuiver voor een spuitbus. Vloeistof onder druk, met conisch vulstuk

Er zijn twee mogelijkheden om een vloeistof te verstuiven:

Vloeistof onder hoge druk
Als vloeistof onder hoge druk door een kleine opening geperst wordt ontstaat een nevel, vooral als het vloeistofkanaal van binnenuit door een conisch of taps stuk materiaal wordt gevuld. Deze techniek wordt toegepast bij brandstofverstuiving in moderne injectiemotoren, de landbouwmachines, de olie- en benzinelamp en het sproeidrogen. Er wordt wel een gas (lucht) gebruikt om de nevel verder te transporteren, maar het gas levert geen bijdrage aan de verstuiving. Afhankelijk van de toepassing zijn de gekozen materialen en afmetingen zeer verschillend; In de landbouw en grote (scheeps-) dieselmotoren gaat het om gaten van een halve tot 2 millimeter, terwijl bij de moderne, zuinige commonrail dieselmotoren het vaak gaat om gaatjes in de orde van micrometers en drukken van 150 tot 250 Megapascal. Men streeft naar doseringen van een enkele microliter per keer! Materiaalkeuze is zeer belangrijk in deze omstandigheden, men neemt vaak z'n toevlucht tot synthetische halfedelsteen, zoals saffier.
Verstuiver voor ICP en/of ICP-MS. Gasstroom concentrisch om vloeistofstroom
Gas onder (hoge) druk
Als gas onder hoge druk vloeistof meezuigt door venturi-werking ontstaat een nevel. Dit gebeurt in de conventionele spuitbus met drijfgas, de conventionele benzinemotoren en de meeste analytische toepassingen. Hierbij zijn twee mogelijkheden:
  • Gasstroom is concentrisch ten opzichte van de vloeistof,
  • Gasstroom staat loodrecht op vloeistofstroom
In beide gevallen kan de vloeistof aangezogen worden, maar vaker kiest men ervoor om de vloeistof met een precisiepomp, bijvoorbeeld een peristaltische pomp, aan te voeren.