Verticuteermachine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Verticulator)
Ga naar: navigatie, zoeken
Een elektrische verticuteermachine
Onderaanzicht van dezelfde machine

Een verticuteermachine of verticulator is een apparaat waarmee mos en dood gras (gazonvilt) verwijderd kan worden uit een gazon. Wanneer dit zogenaamde verticuteren of beluchten niet gebeurt, bestaat de kans dat het mos snel uitbreidt waardoor het gras verdrukt wordt. Nog een voordeel van verticuteren is dat water, lucht en voedsel makkelijker in de bodem doordringen, wat nodig is voor een gezond gazon. Ook krijgen de wortels meer ruimte om te groeien. De term 'verticuteren' komt uit het Engels en is een samentrekking van 'vertical' (verticaal) en 'cut' (snede).

Er bestaan verticuteermachines met handaandrijving, die met name worden gebruikt voor kleine tuinen, maar ook automatische varianten die meer geschikt zijn voor professioneel gebruik en/of om grote oppervlakken mee te verticuteren.

Het handgereedschap heeft aan het uiteinde van de lange houten steel een rol met stekels (punten), die bij het rollen gaatjes prikt in de grond. Daarnaast bestaan er verticuteerharken. Doe-het-zelvers maken wel spijkerplankjes die met touwtjes onder de voeten worden gehouden.