Verzorgingsplaats Montepulciano

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verzorgingsplaats Montepulciano
Noordgevel van het brugrestaurant
Kenmerken
Auto(snel)weg - hmp:
Richting beide
Coördinaten 43° 8′ NB, 11° 52′ OL
Voorzieningen
Tankstation IP, Total
Horeca Autogrill
Aantal plaatsen Auto's: onbekend
Vrachtauto's: onbekend
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Verzorgingsplaats Montepulciano is een verzorgingsplaats in Italië langs de A1 bij de gelijknamige plaats in Toscane.

De aanleg van de A1 tussen Milaan en Rome begon op 19 mei 1958 en werd op 4 oktober 1964 voltooid. De weg werd in deze periode in delen geopend, het wegvak bij Montepulciano (Valdarno – Chiusi) op 28 augustus 1964. De verzorgingsplaatsen langs de A1 zouden worden aangelegd met een onderlinge afstand van 25 km. De concessie voor Montepulciano kwam in handen van Pavesi dat koos voor een brugrestaurant.[1]

Brugrestaurant[bewerken | brontekst bewerken]

De bouwvergunning werd verleend op 23 januari 1965 en de bouw ging in 1966 van start. Hiertoe werd ter hoogte van de bouwplaats een houten tunnel om de snelweg gebouwd zodat deze tijdens de bouw in gebruik kon blijven. Het brugrestaurant werd in 1967 geopend.

Het brugrestaurant in 1968 met Pavesi logo, gezien uit het zuidoosten

De huisarchitect van Pavesi, Angelo Bianchetti, kwam met een ontwerp voor een dubbeldeksbrug. Hierbij greep hij terug op de staalskeletbouw van het, eveneens door hem gebouwde, eerste Europese brugrestaurant in Arda. In Montepulciano is het staalskelet opgehangen aan een uitkragende ligger van cortenstaal op 16,15 meter boven de weg. De ligger zelf is gemonteerd aan twee pilaren aan de westkant van het gebouw, waarmee is aangehaakt bij de principes van een cantileverbrug. Door het toegepaste materiaal hadden de liggers en de pilaren een roestbruine kleur. Het logo van Pavesi werd boven de pilaren aangebracht en de zonneschermen waren oranje. De toegang tot de brug gaat primair via liften in liftkokers van gewapend beton. De westkant heeft een toegangsgebouw, aan de oostkant is naast de liften nog een vaste trap in de open lucht. In tegenstelling tot de andere brugrestaurants in Italië is de supermarkt hier niet in toegangsgebouwen ondergebracht maar op de onderste van de twee verdiepingen. De onderste verdieping ligt op 7,32 meter boven het wegdek en heeft naast de supermarkt ook sanitaire voorzieningen en een snackbar. Op de bovenste verdieping, op 11,7 meter boven het wegdek, bevinden zich de keuken, de spoelruimte en aan de oostkant het restaurant. Pavesi is eind jaren 70 opgegaan in Autogrill. Autogrill verving het logo en schilderde de liggers, de pilaren en de zonneschermen grijs. De gevelplaten werden wit geschilderd en de vloer tussen de verdiepingen kreeg op de gevels een rode bies.

Maaiveld[bewerken | brontekst bewerken]

In oktober 2018 werd het brugrestaurant gesloten in verband met problemen met de constructie. Op de parkeerplaatsen aan weerszijden werden vervangende voorzieningen op straatniveau opgetrokken. Het brugrestaurant werd in het weekeinde van 15 - 18 oktober 2021 gesloopt.