Viaduct van Anseremme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Viaduct van Anseremme
Anseremme Spoorbrug R02.jpg
Algemene gegevens
Locatie Anseremme (Dinant)
Coördinaten 50° 14′ NB, 4° 54′ OL
Overspant Maas, N95 en N96
Lengte totaal ~300 m
Breedte ~7 m
Langste overspanning ~90 m
Bouw
Opening 1896, 1940
Gebruik
Spoorlijn spoorlijn 166
Architectuur
Type vakwerkbrug
Materiaal staal
Bijzonderheden enkelsporig
Viaduct van Anseremme (België (hoofdbetekenis))
Viaduct van Anseremme
Portaal:  Verkeer & Vervoer

Het viaduct van Anseremme is een spoorbrug over de Maas in Anseremme, een deelgemeente van het Belgische Dinant. Het viaduct dwarst de Maas ter hoogte van de sluis, net stroomopwaarts de samenvloeiing met de Lesse. Het viaduct is een vakwerkbrug op betonnen pijlers en werd gemaakt uit staal en vastgeklonken met bouten (op dezelfde manier als de Eiffeltoren werd gebouwd).

Het enkelsporige viaduct werd gebouwd in 1896, bij de aanleg van de spoorlijn 166 (Dinant-Bertrix). In de jaren 1940 werd aan de Ateliers Roger Poncin uit Ocquier opdracht gegeven het viaduct te herbouwen.

Het viaduct bestaat uit vier overspanningen, waarvan één vaste overspanning in staal over de N95 en drie overspanningen in vakwerkstijl over de Maas, waarbij de laatste overspanning ook over de N96 gaat. Op de linkeroever van de Maas ligt in het verlengde nog een viaduct over de voormalige spoorlijn 154 en een lokale weg.

Op de rechteroever net voorbij het viaduct ligt het station Anseremme. Zowel het viaduct als het station hebben een bovenleiding van 3 kV. Voorbij het station ligt de spanningssluis naar 25 kV.