Viasa vlucht 897

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Viasa vlucht 897
Een KLM - VIASA Douglas DC-8-53, gelijk aan het toestel wat is neer gestort.
Overzicht
Datum 30 mei, 1961
Type ramp Verlies van de controle over het vliegtuig. De toedracht is nog onbekend.
Locatie Nabij Lissabon
Doden 61
Vliegtuig(en)
Vliegtuigtype Douglas DC-8
Registratienummer PH-DCL
Maatschappij KLM namens Viasa
Vliegtuignaam Fridtjof Nansen
Vluchtnummer VA 897
Vertrekpunt Fiumicino Airport
Tussenlanding(en) 1ste tussenlanding; Aeropuerto Adolfo Suárez Madrid-Barajas

2e tussenlanding; Santa Maria Airport 3e Tussenlanding; Portela Airport

Eindbestemming Aeropuerto Internacional de Maiquetía Simón Bolívar
Passagiers 47
Bemanning 14
Lijst van luchtvaartongevallen
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Op 30 mei 1961 steeg Viasa vlucht 897, een Douglas DC-8, op vanaf de luchthaven Aeroporto Humberto Delgado in Lissabon (voorheen Aeroporto da Portela). Kort na het opstijgen stortte het toestel met 47 passagiers en 14, van de KLM afkomstige, bemanningsleden in zee. Geen van de inzittenden overleefde de vliegramp. Tot op heden is de exacte toedracht van het ongeluk onbekend.

Vliegtuig[bewerken | brontekst bewerken]

Het vliegtuig dat bij het ongeval betrokken was, droeg de naam Fridtjof Nansen. Het vliegtuig was een Douglas DC-8-53, met registratie PH-DCL, eigendom van KLM en werd ingezet op vluchten uitgevoerd door Viasa, een Venezolaanse vliegmaatschappij.[1] Het toestel was het jongste exemplaar van dit type, dat de KLM op het moment dat het ongeval plaatsvond, in haar vloot had; het toestel had nog maar 209 uur gevlogen.[2]

Het ongeval[bewerken | brontekst bewerken]

De crash van Viasa-vlucht 897 vond plaats tijdens het derde deel van een reis die begon in Rome, Italië, en zou eindigen in Caracas, Venezuela . Tussenstops zouden worden gemaakt in Madrid, Spanje, Lissabon en op het eiland Santa Maria.

Op het moment dat het vliegtuig om 01:15 UTC vertrok uit Lissabon had de nachtelijke hemel een wolkenbasis van 3,700 voet (1.100 m). Een paar minuten na het opstijgen maakte de DC-8 een spiraalvormige duik naar links, kort nadat de piloten twee korte berichten naar de luchtverkeersleiding had gestuurd. De piloot corrigeerde te veel naar rechts en het vliegtuig raakte de zee met een hellingshoek van ongeveer 25°, met de neus naar beneden.

Onderzoek[bewerken | brontekst bewerken]

De oorzaak voor de crash van Viasa-vlucht 897 is nooit vastgesteld door de Portugese en Nederlandse autoriteiten. Het officiële rapport uit Portugal concludeerde: "Ondanks een zeer grondig en tijdrovend onderzoek, waaraan veel autoriteiten en experts meewerkten, was het niet mogelijk om een waarschijnlijke oorzaak van het ongeval vast te stellen."

Nederland, als land van registratie van het vliegtuig, merkte op: “Hoewel er in dit verband geen directe aanwijzingen zijn, acht de Raad het mogelijk dat het ongeval te wijten was aan het feit dat de piloot of piloten werden misleid door falende instrumenten, met name van de kunstmatige horizon, of doordat de piloot is afgeleid, waardoor een ernstige afwijking van de normale vliegroute niet tijdig werd ontdekt."

Nalatenschap[bewerken | brontekst bewerken]

Op het moment dat dit ongeluk gebeurde, was vlucht 897 de derde dodelijke crash van een groot straalvliegtuig sinds deze in 1958 in gebruik werden genomen[1] Het was het ergste incident in de burgerluchtvaart dat ooit in Portugal heeft plaatsgevonden, tot de crash van vlucht 425 van TAP Air Portugal in 1977.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Soortgelijke ongevallen:

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b (8 June 1961). KLM-Viasa DC-8 tragedy. Flight. Gearchiveerd van origineel op 7 april 2014. Geraadpleegd op 28 May 2012.
  2. (15 June 1961). Unlucky KLM (PDF). Flight. Gearchiveerd van origineel op 7 april 2014. Geraadpleegd op 1 May 2012. “These incidents come on top of the complete loss, with all 61 on board, of KLM's newest Douglas DC-8 off Lisbon, when under charter to Viasa (Venezuela).”.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]