Naar inhoud springen

Caracas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Caracas
Gemeente in Venezuela Vlag van Venezuela
Caracas (Venezuela)
Caracas
Situering
Staat Hoofdstedelijk District
Miranda
Coördinaten 10° 30′ NB, 66° 55′ WL
Algemeen
Oppervlakte 1302 km²
Inwoners
(2013)
2.120.998
(1035 inw./km²)
Hoogte 1037 m
Overig
Website caracas.gob.ve
Foto's
Uitzicht op Caracas
Uitzicht op Caracas
Portaal  Portaalicoon   Zuid-Amerika

Caracas (uitspraak: [karákas], dus met de klemtoon op de middelste lettergreep) is de hoofdstad van Venezuela.

Caracas is gelegen in het noorden van het land, dicht bij de Caraïbische Zee. De stad behoort niet tot een van de staten van Venezuela, maar vormt het Hoofdstedelijk District (Distrito Capital[1]). Dit district bestaat uit slechts één gemeente (Municipio Bolivariano Libertador) en heeft 2.121.000 inwoners (2013), Caraqueños genoemd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Caracas in 1839
Casa del Libertador, het geboortehuis van Simón Bolívar

De stad werd gesticht in 1567 (vermoedelijk op 25 juli) als Santiago de León de Caracas door de Spaanse conquistador Diego de Losada.

In Caracas werden twee personen geboren die belangrijk zijn in de geschiedenis van Zuid-Amerika; Francisco de Miranda (1750) en Simón Bolívar (1783).

Een aardbeving verwoestte Caracas op 26 maart 1812 en dit werd door de Spanjaarden uitgelegd als een Goddelijke straf voor de rebellie tegen de Spaanse overheersing. Ongeveer 12.000 mensen kwamen bij deze aardbeving om het leven.

20e eeuw[bewerken | brontekst bewerken]

In de eerste helft van de 20e eeuw werd aardolie ontdekt in Venezuela. Dit gaf de economie van Caracas en Venezuela een enorme impuls.

De metro van Caracas is in gebruik sinds 1983 en bestaat uit vier grotendeels ondergrondse lijnen met een totale lengte van 54 kilometer.

Maiquetia International Airport is het vliegveld van Caracas, dat zo'n 20 kilometer vanaf de stad ligt, achter de bergketen die de stad van de oceaan scheidt.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Caracas ligt volledig in een vallei van de Cordillera de la Costa Central en wordt gescheiden van de Caraïbische kust door het vijftien kilometer brede Nationaal park El Ávila, dat door de bevolking als natuurlijk recreatiegebied wordt gebruikt. De vallei is relatief small en vrij onregelmatig van vorm. De hoogte bedraagt tussen 870 en 1043 meter boven zeeniveau. De oude stad ligt zo'n 900 meter boven zeeniveau. Dit gegeven, en de zeer snelle bevolkingsgroei, hebben bijgedragen aan de stedenbouwkundige ontwikkeling van de stad. Het hoogste punt in het Hoofdstedelijk District, waar Caracas in ligt, bedraagt 2159 meter.

De belangrijkste watermassa van Caracas is de rivier de Guaire, die dwars door de stad loopt en uitkomt in de rivier de Tuy, die ook wordt gevoed door de rivieren El Valle en San Pedro en vele andere waterstromen die hun oorsprong hebben in El Ávila. De waterreservoirs La Mariposa en Camatagua zijn van belang voor de drinkwatervoorziening van de stad.

Bevolking[bewerken | brontekst bewerken]

Caracas is een multiculturele stad. Er is een grote mengeling van bevolkingsgroepen en nationaliteiten. Zestig procent van de bevolking leeft in sloppenwijken (barrios). Deze wijken zijn vooral aan de rand, op de hogere delen gebouwd.

Kunst en cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Kunstmusea[bewerken | brontekst bewerken]

Galería de Arte Nacional

Overige musea[bewerken | brontekst bewerken]

Kunst in de openbare ruimte[bewerken | brontekst bewerken]

Armoede, criminaliteit en voedselrellen[bewerken | brontekst bewerken]

In 2016 werd Caracas uitgeroepen tot de stad met de hoogste criminaliteit ter wereld met 120 moorden per 100.000 inwoners per jaar. In Caracas breken in de zomer van 2016 ten gevolge van de economische crisis, de armoede en de honger voedselrellen uit.[2][3][4][5]

Stedenbanden[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende inwoners van Caracas[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Caracas van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.