La Paz (stad in Bolivia)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
La Paz
Plaats in Bolivia Vlag van Bolivia
Vlag Wapen
La Paz (stad in Bolivia)
La Paz (stad in Bolivia)
Situering
Departement Vlag departement  La Paz
Provincie Pedro Domingo Murillo
Coördinaten 16° 29′ ZB, 68° 8′ WL
Algemene informatie
Inwoners (2006) 1.872.480
Hoogte 3600 m
Overig
Stichtingsjaar 1548
Website lapaz.bo
Foto's
Het centrum van La Paz
Het centrum van La Paz
Portaal  Portaalicoon   Zuid-Amerika
Murilloplein
Klimaatdiagram

La Paz is departementale hoofdstad van het departement La Paz en de administratieve hoofdstad van het land Bolivia. Bij de volkstelling van 2001 had de stad La Paz een bevolking van ongeveer één miljoen. La Paz ligt in een kloof, beneden een vlakte, op een hoogte van 3600 meter aan de rivier La Paz. Boven op de vlakte ligt de stad El Alto met de internationale luchthaven van La Paz, ook El Alto genaamd. La Paz wordt frequent aangezien voor de hoogst gelegen hoofdstad ter wereld, maar de officiële hoofdstad is Sucre.

Geschiedenis[bewerken]

De stad werd in 1548 gesticht door Alonso de Mendoza op de plaats van de inheemse nederzetting Chuquiago en heette oorspronkelijk Nuestra Señora de la Paz (Onze Lieve Vrouwe van de Vrede).

La Paz werd in 1898 de de facto zetel van de nationale overheid. Deze verandering was het gevolg van de overgang van de Boliviaanse economie afhankelijk van de grotendeels uitgeputte zilvermijnen van Potosí naar de exploitatie van tin dicht bij Oruro, en op de resulterende veranderingen in de distributie van de economische en politieke invloed van de diverse nationale elites.

Bereikbaarheid[bewerken]

La Paz is te bereiken met de bus vanuit alle grote Boliviaanse steden maar ook vanuit Chili en Peru. Vanaf La Paz loopt er een weg naar Oruro van waaruit Sucre, Potosí en het zuiden van het land te bereiken zijn. Ook Cochabamba, Santa Cruz de la Sierra, Tiwanaku (bij het Titicacameer) en Cuzco in Peru zijn goed bereikbaar. Ook lopen er routes over de beroemde Yungasweg over de Andes.

Binnen de stad La Paz bestaat sinds 2014 een netwerk van kabelbanen met de naam Mi Teleférico (oftewel: mijn kabelbaan). Anno 2015 zijn er drie lijnen in gebruik en zes andere lijnen zijn nog gepland. De lijnen zijn gebouwd door het Oostenrijkse en Zwitserse Doppelmayr-Garaventa en verbinden onder andere de stad met El Alto.

Mi Teleférico tussen La Paz en El Alto

Geboren[bewerken]

Externe link[bewerken]

Hoofdsteden in Zuid-Amerika
Onafhankelijke staten: Asuncion · Bogota · Brasilia · Buenos Aires · Caracas · Georgetown · La Paz · Lima · Montevideo · Paramaribo · Quito · Santiago · Sucre
Afhankelijke gebieden: Cayenne · King Edward Point · Stanley