Baruj Benacerraf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nobelprijswinnaar  Baruj Benacerraf
29 oktober 19202 augustus 2011
Benacerraf in 1969
Geboorteland Venezuela
Geboorteplaats Caracas
Overlijdensplaats Boston
Nobelprijs Fysiologie of Geneeskunde
Jaar 1980
Reden Voor de ontdekking van de Major Histocompatibility Complex-genen.
Samen met Jean Dausset
George Davis Snell
Voorganger(s) Allan McLeod Cormack
Godfrey Hounsfield
Opvolger(s) Roger Sperry
David H. Hubel
Torsten Wiesel
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Baruj Benacerraf (Caracas, 29 oktober 1920Boston, 2 augustus 2011) was een Amerikaanse immunoloog en Nobelprijswinnaar van Venezolaanse afkomst. In 1980 won hij samen met Jean Dausset en George Davis Snell de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde voor hun ontdekking van de Major Histocompatibility Complex-genen, welke coderen voor moleculen aan het celoppervlak, en die belangrijk zijn voor het herkenningsvermogen voor lichaamseigen en niet-eigen stoffen van het immuunsysteem.

Hij is de broer van de filosoof Paul Benacerraf.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Benacerraf werd geboren als zoon van Sefardische Joden. Zijn vader kwam uit Spaans-Marokko en zijn moeder uit Algerije. In 1925 verhuisde Benacerraf met zijn familie van Venezuela naar Parijs. In 1940 emigreerde hij naar de Verenigde Staten. Hier haalde hij zijn Bachelor aan de Columbia University School of General Studies. Voor zijn Doctor of Medicine ging hij studeren aan het Medisch College van Virginia, de enige school die hem toeliet.[1][2]

Van 1945 tot 1948 diende Benacerraf in de medische dienst van het Amerikaanse leger, en werkte hij in een militair ziekenhuis. In 1948 werd hij onderzoeker aan de Columbia University College of Physicians and Surgeons, en begon hij zijn onderzoek naar allergieën. Van 1950 tot 1956 deed hij onderzoek bij het Centre national de la recherche scientifique in Parijs. Daarna werkte hij achtereenvolgens aan de New York-universiteit (1956-68), het National Institutes of Health (NIH, 1968–70) en de Harvard-universiteit (1970–91).

Benacerraf slaagde er als eerste in het biochemische mechanisme van de door Snell en Dausset beschreven H2- en HLA-systemen op te helderen. Hun ontdekkingen verklaarden waarom sommige mensen beter in staat zijn om zich tegen infecties te beschermen dan anderen en waarom sommigen een groter risico lopen op het verkrijgen van multiple sclerose, lupus erythematodes en andere auto-immuunziektes waarbij het immuniteitssysteem van het lichaam het eigen weefsel aanvalt.

In 1990 kreeg Benacerraf de National Medal of Science.