Rodney Porter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nobelprijswinnaar  Rodney Porter
8 oktober 1917 - 7 september 1985
Afbeelding gewenst
Geboorteland    Engeland
Geboorteplaats    Newton-le-Willows
Plaats van overlijden    Winchester
Nobelprijs voor de    Fysiologie of Geneeskunde
In    1972
Reden    "Voor de ontdekking van de chemische structuur van antilichamen."
Samen met    Gerald Edelman
Voorganger(s)    Earl Sutherland
Opvolger(s)    Karl von Frisch
Konrad Lorenz
Niko Tinbergen

Rodney Robert Porter (Newton-le-Willows, 8 oktober 1917 - 7 september 1985) was een Engels biochemicus. Hij won samen met Gerald Edelman de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde.

Porter deelde de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde in 1972 met Gerald M. Edelman voor de bepaling van de exacte chemische structuur van een antilichaam. Met behulp van een enzym genaamd papaïne scheidde het duo de immunoglobuline van het bloed in delen, die makkelijker te bestuderen zijn. Verder deed hij onderzoek naar hoe de immunoglobulinen van bloed reageren met cellulaire oppervlakken.

Academisch leven[bewerken]

Porter behaalde in 1939 zijn BSc voor biochemie aan de Universiteit van Liverpool. In hetzelfde veld haalde hij in 1948 een PhD aan de Universiteit van Cambridge. Porter werkte van 1949 tot 1960 voor het National Institute of Medical Research, waarna hij Pfizer hoogleraar immunologie werd aan de St. Mary's Hospital Medical School van de Universiteit van Londen. In 1967 werd Porter benoemd tot Whitley hoogleraar biochemie aan de Universiteit van Oxford. In 1983 ontving hij de Copley Medal.

Porter trouwde en kreeg vijf kinderen. Hij overleed in een auto-ongeluk nabij Winchester.