Winchester

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Icoontje doorverwijspagina Zie Winchester (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Winchester.
Winchester
Plaats in Engeland Vlag van Engeland
Winchester
Winchester
Situering
Regio South East England
Graafschap Hampshire
District City of Winchester
Coördinaten 51° 4' NB, 1° 19' WL
Algemeen
Inwoners 40.000
Overig
Postcode(s) SO22, SO23
Netnummer(s) 01962
Grid code SU485295
Post town WINCHESTER
Foto's
De kathedraal van Winchester
De kathedraal van Winchester
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk

Beluister

(info)

Winchester is een stad (city) in het bestuurlijke gebied City of Winchester, in het Engelse graafschap Hampshire. De plaats telt 40.000 inwoners.

Er is enige lichte industrie en ook is het een marktplaats voor de agrarische omgeving.

Winchester is een zeer oude stad. Al omstreeks 2000 v.Chr. werd het gebied bewoond. In 200 v.Chr. was er de grootste ijzertijdnederzetting van Engeland. In 44 n.Chr. werd de stad veroverd door de Romeinen en kreeg de naam Venta Belgarum, naar de Keltische stam van de Belgae die dit gebied toen bewoonden.

De stad heeft vele historische gebouwen, waaronder de beroemde 12e-eeuwse Kathedraal van Winchester, waarin zich de graven bevinden van diverse vroeg-Engelse koningen. Deze kathedraal is met een lengte van 180 meter de langste van Engeland. Ook vindt men er het enige resterende deel van het oude Koninklijk Paleis, de imposante Great Hall, waarin de ronde tafel van koning Arthur is ondergebracht. De tafel dateert overigens in werkelijkheid pas uit de 14e eeuw.

De stad heeft lange tijd dienstgedaan als hoofdstad van het oude koninkrijk Wessex. Koning Alfred de Grote maakte Winchester in de 9e eeuw de belangrijkste stad van zijn koninkrijk en het was ook de hoofdstad van Engeland tot aan de Normandische verovering door Willem de Veroveraar in 1066. Willem verklaarde zowel Winchester als Londen (Westminster) tot hoofdstad en liet zich in beide steden kronen. Londen kreeg hierna echter de overhand. In de Middeleeuwen werd de stad een belangrijk centrum voor de wolhandel.

De romanschrijfster Jane Austen overleed in Winchester op 18 juli 1817 en is begraven in de kathedraal.

De oude Pilgrim's Way begint in Winchester en leidt naar Canterbury.

Geboren[bewerken]