Youyou Tu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nobelprijswinnaar  Yōuyōu Tu
屠呦呦
12 december 1930
Tu Youyou in 1951
Tu Youyou in 1951
Geboorteplaats Ningbo
Nationaliteit Chinees
Nobelprijs Fysiologie of Geneeskunde
Jaar 2015
Reden Voor haar ontdekking betrekking hebbend op een nieuwe therapie tegen malaria
Gedeeld met William C. Campbell
Satoshi Ōmura
Voorganger(s) John O'Keefe
Edvard Moser
May-Britt Moser
Opvolger(s) Yoshinori Ohsumi
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Youyou Tu (屠呦呦;Ningbo, 30 december 1930) is een Chinees wetenschapper. Zij kreeg in 2015 de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde voor haar ontdekking van artemisinine en dihydroartemisinine die als middel tegen malaria miljoenen levens gered hebben. Tu is de eerste Chinese vrouw die een Nobelprijs gewonnen heeft.

Door oude geschriften over traditionele Chinese kruidengeneeskunde zorgvuldig te bestuderen kwamen zij en haar team het werkzame bestanddeel van de zomeralsem (Artemisia annua) op het spoor en ook de manier om het met koud water[1] uit de plant te extraheren.[2] Deze stof, artemisinine genaamd, bleek zeer effectief te zijn tegen malariaparasieten. In combinatie met ander medicijnen wordt artemisinine overal ingezet waar malaria voorkomt.

Voorzitter Mao Zedong gaf persoonlijk opdracht op 23 mei 1967 om het Project 523[3] te starten. Meer dan 500 Chinese geleerden zochten langs twee wegen naar een nieuw malaria geneesmiddel. De ene groep zocht via de moderne chemische route, de andere groep greep terug op de traditionele Chinese geneeswijzen, waarbij circa 2000 kruiden werden gescreend. De laatste groep, onder leiding van Youyou Tu, identificeerde Artemisia annua (Zomeralsem) als plant met de beste antimalaria-activiteit en de inhoudsstof artemisinine.[4]