Jacques Monod

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nobelprijswinnaar  Jacques Monod
9 februari 1910 - 31 mei 1976
Jacques Monod nobel.jpg
Geboorteland    Frankrijk
Geboorteplaats    Parijs
Plaats van overlijden    Cannes
Nobelprijs voor de    Fysiologie of Geneeskunde
In    1965
Reden    "Voor het ontdekken van mRNA, ribosomen en de genen die de expressie van andere genen reguleren."
Samen met    André Lwoff
François Jacob
Voorganger(s)    Konrad Bloch
Feodor Lynen
Opvolger(s)    Peyton Rous
Charles Huggins

Jacques Lucien Monod (Parijs, 9 februari 1910Cannes, 31 mei 1976) was een Frans biochemicus en auteur, medewinnaar (met François Jacob en André Lwoff) van de Nobelprijs voor Geneeskunde van 1965. Daarnaast is hij ook onderscheiden met onder meer het Légion d'Honneur.

Van 1934 tot 1945 was Monod werkzaam aan de Universiteit van Parijs. Hij trad in dienst van het Institut Pasteur en werd er in 1954 directeur van de celbiologische afdeling. In 1957 werd hij tevens benoemd tot hoogleraar stofwisselingschemie aan de Universiteit van Parijs.

In 1965 werd hem, met de eveneens aan het Institut Pasteur verbonden Franse hoogleraren François Jacob en André Michael Lwoff, de Nobelprijs voor fysiologie of geneeskunde toegekend ‘voor hun ontdekkingen betreffende de genetische besturing van de enzym- en virussynthese’. Nadien stelde hij, samen met Wyman en Changeux, een theoretische verklaring op voor de regulatie door allostere enzymen.

In zijn biochemische werk hield hij zich onder andere bezig met de mechanismen die een rol spelen bij de translatie van genen, onder andere de regulatie door het lac-operon, en postuleerde hij het mRNA als brug tussen het DNA en eiwitten. Monod en Jacob bestudeerden dit in de bacterie E. coli.

Naast biochemicus was Monod ook musicus en wetenschapsfilosoof. Hij schreef onder meer het boekje Le Hasard et la Nécessité. Essai sur la philosophie naturelle de la biologie moderne (Toeval en onvermijdelijkheid) dat een belangrijke bijdrage leverde aan de filosofie van de natuurwetenschappen.

Voorts deed Monod tijdens de Tweede Wereldoorlog verzetswerk. Hij had een leidinggevende functie in het Franse verzet, de Résistance en was als zodanig betrokken bij de voorbereidingen in Frankrijk ten behoeve van de geallieerde invasie in Normandië in juni 1944 (D-Day).

Jacques Monod werd 66 jaar oud. Hij ligt begraven in de Cimetière du Grand Jas in Cannes aan de Franse Rivièra.

Werken[bewerken]

Literatuur[bewerken]

Externe link[bewerken]