Peter Mansfield

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nobelprijswinnaar  Peter Mansfield
9 oktober 1933
Peter Mansfield Leipzig.jpg
Geboorteland Verenigd Koninkrijk
Geboorteplaats Londen
Nobelprijs Fysiologie of Geneeskunde
Jaar 2003
Reden Voor hun ontdekkingen op het gebied van de magnetische resonantietomografie
Samen met Paul Lauterbur
Voorganger(s) Sydney Brenner
John Sulston
H. Robert Horvitz
Opvolger(s) Linda Buck
Richard Axel
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Sir Peter Mansfield, FRS, (Londen, 9 oktober 1933) is een Brits natuurkundige en Nobelprijswinnaar. In 2003 won hij samen met Paul Lauterbur de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde voor hun ontdekkingen op het gebied van de magnetische resonantietomografie.

Biografie[bewerken]

Mansfield werd geboren als zoon van gasinstallateur Sidney George Mansfield en diens vrouw Rose Lillian. Hij was de jongste van drie broers. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden hij en zijn broers driemaal uit Londen geëvacueerd. Mansfield ging naar de middelbare school in Peckham, maar stopte op zijn 15e met de opleiding om te gaan werken bij een drukker. Via avondschool haalde hij later alsnog zijn diploma's, waarna hij natuurkunde ging studeren aan het Queen Mary College, London. Hij studeerde af met een BSc in 1959 en een PhD in 1962.[1]

Na zijn studie werkte Mansfield twee jaar als postdoc in Illinois. Sinds 1964 werkt Mansfield op het natuurkundedepartement van de Universiteit van Nottingham, eerst als docent en vanaf 1979 als hoogleraar. Tussen 1983 en 1988 was hij werkzaam op het Medical Research Concil (MRC). Daar waar Lauterbar erin slaagde om behulp van MRI tweedimensionale beelden te maken bedacht Mansfield een wiskundige methode om met behulp van computers het scannen te te versnellen en beelden helderder te maken.

Externe links[bewerken]