Edward B. Lewis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nobelprijswinnaar  Edward Lewis
20 mei 191821 juli 2004
Afbeelding gewenst
Geboorteland Verenigde Staten
Geboorteplaats Wilkes-Barre
Plaats van overlijden Pasadena
Nobelprijs Fysiologie of Geneeskunde
Jaar 1995
Reden Voor de ontdekking van de genen die betrokken zijn bij de vroege embryonale ontwikkeling van de fruitvlieg, de homeobox-genen"
Samen met Christiane Nüsslein-Volhard
Eric Wieschaus
Voorganger(s) Alfred G. Gilman
Martin Rodbell
Opvolger(s) Peter C. Doherty
Rolf M. Zinkernagel

Edward B. Lewis (Wilkes-Barre, 20 mei 1918Pasadena, 21 juli 2004) was een Amerikaans geneticus en Nobelprijswinnaar.

Lewis studeerde aan de E.L. Meyers High School en de Universiteit van Minnesota, alwaar hij in 1939 zijn Bachelor of Arts haalde in biostatistieken. Tevens werkte hij hier in het lab van C.P. Oliver aan onderzoek naar de Drosophila melanogaster.

In 1942 ontving Lewis een Ph.D. van Caltech, waar hij werkte onder begeleiding van Alfred Sturtevant. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij als meteoroloog bij de U.S. Air Force. In 1946 voegde hij zich weer bij de Caltech faculteit, ditmaal als instructeur. In 1956 werd hij professor biologie en in 1966 de Thomas Hunt Morgan Professor in Biology.

Onder de vele prijzen die hij had gewonnen bevonden zich de Thomas Hunt Morgan Medal (1983), de Gairdner Foundation International award (1987), de Wolf Foundation prize in medicine (1989), de Rosenstiel award (1990), de National Medal of Science (1990), de Albert Lasker Award for Basic Medical Research (1991), en de Louisa Gross Horwitz Prize (1992).

In 1995 won hij de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde voor de ontdekking van de genen die betrokken zijn bij de vroege embryonale ontwikkeling van de fruitvlieg, de homeobox-genen". Hij deelde de prijs met Christiane Nüsslein-Volhard en Eric Wieschaus.

Zijn belangrijkste ontdekkingen op het gebied van genetica, ontwikkelingsbiologie, straling en kanker zijn samengevat in het boek Genes, Development and Cancer, welke in 2004 uitkwam.

Externe links[bewerken]