Stanley Cohen (biochemicus)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nobelprijswinnaar  Stanley Cohen
17 november 1922
Stanley Cohen
Stanley Cohen
Geboorteland Verenigde Staten
Geboorteplaats Brooklyn
Nobelprijs Fysiologie of Geneeskunde
Jaar 1986
Reden Voor het ontdekken van groeifactoren
Samen met Rita Levi-Montalcini
Voorganger(s) Michael Stuart Brown
Joseph Goldstein
Opvolger(s) Susumu Tonegawa
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Stanley Cohen (Brooklyn (New York), 17 november 1922) is een Amerikaanse biochemicus die in 1986, samen met zijn collega Rita Levi-Montalcini, de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde won voor hun ontdekkingen op het gebied van groeifactoren. Cohen is verbonden aan de Vanderbilt University School of Medicine in Nashville, Tennessee.

Biografie[bewerken]

De in New York geboren Stanley Cohen is de zoon van kleermaker Louis Cohen en Fannie Feitel Cohen. Hij studeerde scheikunde en zoölogie aan het Brooklyn College, waar hij in 1943 zijn bachelorgraad behaalde. Nadat hij enige tijd als microbioloog bij een melkverwerkingsbedrijf had gewerkt om geld te verdienen, haalde hij in 1945 zijn masterdiploma zoölogie aan het Overlin College. In 1948 promoveerde hij aan de faculteit voor biochemie van de Universiteit van Michigan.

In de jaren vijftig werkte hij samen met Arthur Kornberg en later met Levi-Montalcini aan de Washington-universiteit in Saint Louis, waar hij samen met Levi-Montalcini de Nerve growth factor (NGF) en de Epidermal growth factor (EPF) ontdekten. Voor deze ontdekking ontving hij samen met Levi-Montalcini de Nobelprijs. Vanaf a1959 zette hij Aan de Vanderbilt University zijn onderzoek naar deze groeifactoren voort.

Belangrijke wetenschappelijk onderscheidingen[bewerken]

Externe links[bewerken]