Naar inhoud springen

Spaans-Marokko

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Protectorado español de Marruecos
حِمَاية إسبَانِيَا بالمَغْربْ
 Marokko
 Plazas de soberanía
1912 – 1956 Marokko 
Plazas de soberanía 
Vlag van Spaans-Marokko
(Details) (Details)
Kaart
Noordelijke deel van Spaans-Marokko (1955)
Noordelijke deel van Spaans-Marokko (1955)
Algemene gegevens
Hoofdstad Tétouan
Oppervlakte 28.000 km² (Deze territoriale gegevens zijn niet correct, wat ook voor de Spaanse en Engelse bijdragen geldt; zie voor de juiste oppervlaktegegevens de Franse tekst.)
Bevolking 1 miljoen (1930)
Talen Spaans (officieel)
Arabisch, Ghomara en Riffijns
Religie(s) Islam en Christendom
Munteenheid Peseta
Regering
Regeringsvorm dictatuur

Het Spaans Protectoraat Marokko (Arabisch: حِمَاية إسبَانِيَا بالمَغْربْ , ḥamāyat Isbāniyā bi-l-Magrib, Spaans: Protectorado español de Marruecos) omvatte die delen van Marokko waarover Spanje, volgens de op 27 november 1912 getekende Frans-Spaanse verdragen, een protectoraat vestigde. Het bestond uit twee geografisch gescheiden delen van het huidige Marokko: vooreerst het gebied van het Rifgebergte in het noorden, en anderzijds een strook vanaf Tarfaya en Kaap Juby, in het zuidoosten en in het noorden begrensd door de rivier de Draa, grenzend aan (later) bekend als de Spaanse Sahara.

Verdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Verdeling Noord-West-Afrika in 1912 - geel=Spaans; donkerder geel=Spaans-Marokko; grijs=Franse koloniën; paars=Frans-Marokko; Oranje=zone van Tanger

Met het Verdrag van Fez werden in 1912 afspraken gemaakt over de overdracht van heerschappij en soevereiniteit aan Spanje en Frankrijk. Op bijgaand kaartje zijn de grenzen van Spaans-Marokko en Frans-Marokko te zien.

Tanger werd een internationale zone, die gezamenlijk bestuurd werd door Spanje, Frankrijk en Groot-Brittannië.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Acht weken voor deze akkoorden had Frankrijk al een eigen protectoraat opgericht, Frans-Marokko, dat vrijwel het gehele huidige Marokko omvatte. Het koloniaal gezag zou niet gevestigd worden vóór 1927, toen het gebied gedemilitariseerd werd. Het protectoraat duurde tot 1956, behalve in het deel dat bekendstond als het Zuiders Protectoraat, of het noordelijke deel van de drie gebieden waarin de Spaanse Sahara werd verdeeld.

Op 18 augustus 1926 werd door Prins Mulay Hassan Bin Mahdi (1912-1984), de door Spanje geïnstalleerde Kalief van Tetouan, een ridderorde, de Orde van Mehdauia gesticht. In het protectoraat verleenden de Spanjaarden zelf hun Orde van Afrika.

Spanje voerde de Vergeten Oorlog (Spaans: Guerra Olvidada) tegen de onafhankelijkheidsstrijders die ook strijd voerden in Frans-Marokko. Het bleef het gebied rond Ifni bezetten tot het in 1969 werd gedwongen het gebied af te staan ingevolge VN-resolutie 2072 (aangenomen in 1965), waarna ook dit deel bij Marokko werd gevoegd.

Spaanse exoniemen[bewerken | brontekst bewerken]

Arabische naam Spaanse naam
Al Hoceima Villa Sanjurjo, Villa Alhucemas
Asilah Arcila
Chefchaouen Chauen (Xauen)
El Jebha Puerto Capaz
Fnideq Castillejos
Ksar-el-Kebir Alcazarquivir
Ksar es-Seghir Alcazarseguir
Martil Río Martín
M'diq Rincón
Melillia Melilla
Sebta Ceuta

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]