Riffijns

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Riffijns (Tarifit)
Gesproken in Marokko, met minderheden in Algerije, Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Spanje en de Verenigde Staten
Sprekers c.a. 6,4 miljoen

Vlag van Marokko Marokko 4.500.000
Vlag van Spanje Spanje 517.246
Vlag van Frankrijk Frankrijk 379.952
Vlag van Nederland Nederland 314.517
Vlag van België België 320.000
Vlag van Duitsland Duitsland 108.654
Vlag van Algerije Algerije c.a. 10.000
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten 2.000

Rang onbekend
Taalfamilie
Varianten

▪ Westelijk-Riffijns
▪ Centraal-Riffijns
▪ Oostelijk-Riffijns

Alfabet Tifinagh, Arabisch en Latijns
Officiële status
Officieel in

Vlag van Marokko Marokko (erkende minderheidstaal)

Taalorganisatie geen
Portaal  Portaalicoon   Taal
Riffian-speaking areas.png

Het Riffijns, ookwel Tarifit, Tarifiet of Tmazight genoemd, is een taal dat gesproken wordt door mensen in het noorden van Marokko, voornamelijk in de Rif. De lokale bevolking identificeert zich dan ook als Riffijn, oftewel "Arifi" (meervoud: "Irrifiyen").

Het Riffijns behoort tot de Berbertalen en maakt deel uit van de Zenatitalen, een talengroep met in totaal 12 talen en dialecten gesproken in Algerije, Marokko, Libië en Tunesië.

Wereldwijd zijn er ongeveer 6,4 miljoen sprekers.

Verspreiding binnen Marokko[bewerken]

Het Riffijns wordt voornamelijk gesproken in de noordelijke steden van Marokko. De taal wordt gesproken door ongeveer 3 miljoen mensen in steden zoals:


Het Riffijns wordt ook nog gesproken door kleinere groepen (ongeveer 1,5 miljoen) in:

Alfabet[bewerken]

Het alfabet van het Riffijns is, zoals alle andere Amazighische talen het Tifinagh, maar daarnaast worden het Arabische en Latijnse alfabet ook gebruikt.

Dialecten[bewerken]

Het Tarifit bestaat uit drie dialecten die nauwelijks van elkaar verschillen, namelijk:

Verspreiding buiten Marokko[bewerken]

Tweetalig verkeersbord in het Arabisch en Tamazight

Het Tarifit (Riffijns) is de moedertaal van ongeveer 4,5 miljoen Riffijnse Marokkanen en van ongeveer 1,5 miljoen Marokkanen in Europa. Deze groep is vooral te vinden in Nederland, België, Frankrijk, Spanje en Duitsland. Verder is er nog een kleine groep Riffijnen in Algerije. Deze wonen in Tlemcen en Oran.

Arabisering[bewerken]

De taal is al sinds 1956 onderhevig aan arabisering. Het zal een vraag zijn hoelang de taal stand houdt tegen de Arabisering. Sinds 1956 zijn veel van oudsher Riffijns-sprekende gebieden gedeeltelijk gearabiseerd zoals de stammen Ait Buyahyi en Ait Stut nabij Nador en de stammen Icebdanen en de Ait Iznassen. De laatstgenoemde stam heeft te kampen met de hevigste arabisering van alle Riffijns-sprekende stammen.

Ook (van oudsher) Riffijnse steden krijgen het steeds meer te verduren. Bij steden zoals Taza, Taourirt, Oujda spreekt de meerderheid haast geen Riffijns meer.