Beni Bouayach

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Beni Bouayach
Plaats in Marokko Vlag van Marokko
Beni Bouayach
Beni Bouayach
Situering
Provincie Taza-Al Hoceïma-Taounate
Coördinaten 35° 6′ NB, 3° 50′ WL
Algemeen
Inwoners (2015) 18.271
Portaal  Portaalicoon   Afrika

Beni Bouayach (Arabisch: بني بوعياش), in het Berbers Ait Bouayach genoemd, is een kleine Marokkaanse stad in de provincie Al Hoceima en de regio Taza-Al Hoceïma-Taounate, gelegen in Nekour-vallei in de Rif-streek. Beni Bouayach ligt op een afstand van 22 kilometer van de kuststad Al Hoceima. De stad heeft een inwoneraantal van 18.271 (2015). De grootste omliggende dorpen zijn Tifarouin, Issoufien, Ait Taa, Tazourakht en Mnoud.

De stad ligt midden in het Rifgebergte, in het gebied van de stam Ait Wayagher.

Beni Bouayach tijdens de "Jaren van Lood"[bewerken]

De stad heeft in de 20ste eeuw roerige perioden gekend; zowel tijdens de postkoloniale "Rif-Intifada" van 1956 tot en met 1959 als ook de hongerrellen in de jaren 80 was de stad toneel van hevige onlusten. Vele mensen zijn om het leven gekomen tijdens de heerschappij van wijlen Hassan II.

Beni Bouayach behoort ook tot een van de vele steden dat in de steek is gelaten door de Marokkaanse overheid. Terwijl steden zoals Rabat, Casablanca, Fes en Agadir compleet omgebouwd werden tot moderne steden moesten de Riffijnen het doen met gebouwen en woningen die dateren uit de Franse koloniale tijd. Marokkanen uit Europa hebben een grote bijdrage geleverd aan Beni Bouayach door jaarlijks geld op te sturen naar vrienden en familie.

Geschiedenis[bewerken]

Beni Bouayach is eeuwenoud en was de hoofdstad van de koninkrijk Nekour. De huidige stad is gesticht door Riffijnse Europeanen. Tijdens de Spaanse bezetting had Beni Bouayach niet meer dan 1000 inwoners. Na 1956 steeg de populatie van Beni Bouayach naar 15.000 inwoners in 2005. In februari 2004 was er een aardbeving in de provincie van Al Hoceima waar Beni Bouayach ook onder viel. Er stierven zeker 1000 mensen. Het aarbevingsinstituut legde daarbij een kracht vast van 6,7 op de schaal van Richter.

In het jaar 1908 moest Beni Bouayach de zuidelijke kant van Ait Wayagher beschermen tegen het leger van Bou Hmara. Ook heeft Beni Bouayach samen met andere streken van de Ait Wayagher een leger opgesteld om Bou Hmara en zijn veel grotere leger een halte toe te roepen.

Tijdens de Rifoorlog was er een fabriek in Beni Bouayach die kapotte wapens repareerde. Ook werden er in dezelfde fabriek Riffijnse granaten gemaakt. Aan het einde van de oorlog maakte men ook eigen gifbommen waarmee het Riffijnse leger de Spaanse stellingen bestookte, als resultaat werden alle Europese gifgasaanvallen voor een lange tijd gestopt omdat de Riffijnse gifbommen werden gemaakt van Europese bommen die niet tot ontploffing kwamen.

Anno 2008 is de stad sterk in ontwikkeling, vooral dankzij Marokkanen die in het buitenland wonen en werken. Dat is goed te zien in de zomerperiode, wanneer de stad veel bezoek krijgt van Marokkanen uit het buitenland, voornamelijk Marokkanen uit Nederland, België en Frankrijk. De Marokkaanse koning Mohammed VI heeft er daarom meerdere projecten laten opzetten, bijvoorbeeld door de bouw van wegen en een nieuwe markt. De koning bezoekt de stad en omstreken doorgaans elk twee jaar om te kijken of de projecten zijn gerealiseerd en of er vooruitgang is geboekt. Dit alles heeft ertoe geleid dat de stad uitbreidt.

Economie[bewerken]

De grootste inkomstenbron van de stad is de eeuwenoude "Maandag-markt". Deze markt brengt wekelijks honderden handelaren en klanten bij elkaar.

Verder is de stad afhankelijk van de lokale ondernemingen en de Marokkanen die gevestigd zijn in Europa. Deze sturen jaarlijks geld naar vrienden en familie die in Beni Bouayach wonen.

Tijdens de zomerperiode groeit de economie sterk, doordat buitenlandse Marokkanen hun stad komen bezoeken. Deze leveren de stad een grote bijdrage. De stad is veel drukker tijdens de zomerperiode. De stad telt tijdens de zomer 25.000 tot 30.000 inwoners.

Na de zomerperiode gaan vele horecagelegenheden dicht. Er zijn dan te weinig klanten.

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • De Abdelkrim El Khattabi-dam
  • Rondom de stad liggen veel oude maraboets die een bezoekje waard zijn, ook oude waterbronnen, oude moskeeën en traditionele huizen.
  • De eeuwenoude maandagmarkt. Deze markt is zeer belangrijk voor Ait bouayach. Verschillende stammen kwamen daar hun producten verhandelen.