Beni Bouayach

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Beni Bouayach
Plaats in Marokko Vlag van Marokko
Beni Bouayach
Beni Bouayach
Situering
Provincie Taza-Al Hoceïma-Taounate
Coördinaten 35° 6′ NB, 3° 50′ WL
Algemeen
Inwoners (2015) 18.271
Portaal  Portaalicoon   Afrika

Beni Bouayach (Arabisch: بني بوعياش), in het Berbers Ait Bouayach genoemd, is een kleine Marokkaanse stad in de provincie Al Hoceima en de regio Taza-Al Hoceïma-Taounate, gelegen in Nekour-vallei in de Rif-streek. Beni Bouayach ligt op een afstand van 22 kilometer van de kuststad Al Hoceima. De stad heeft een inwoneraantal van 18.271 (2015). De grootste omliggende dorpen zijn Tifarouin, Issoufien, Ait Taa, Tazourakht en Mnoud.

De stad ligt midden in het Rifgebergte, in het gebied van de stam Ait Wayagher.

Beni Bouayach tijdens de "Jaren van Lood"[bewerken]

De stad heeft in de 20ste eeuw roerige perioden gekend; zowel tijdens de postkoloniale "Rif-Intifada" van 1956 tot en met 1959 als ook de hongerrellen in de jaren 80 was de stad toneel van hevige onlusten. Vele mensen zijn om het leven gekomen tijdens de heerschappij van wijlen Hassan II.

Beni Bouayach behoort ook tot een van de vele steden dat in de steek is gelaten door de Marokkaanse overheid. Terwijl steden zoals Rabat, Casablanca, Fes en Agadir compleet omgebouwd werden tot moderne steden, moesten de Riffijnen het doen met gebouwen en woningen die dateren uit de Franse koloniale tijd. Marokkanen uit Europa hebben een grote bijdrage geleverd aan Beni Bouayach door jaarlijks geld op te sturen naar vrienden en familie.

Geschiedenis[bewerken]

Beni Bouayach als zodanig is al eeuwenoud en was de hoofdstad van het koninkrijk Nekour. In de loop der eeuwen is de stad het toneel geweest van gebeurtenissen die voor de regio van groot belang zijn.

Na een verwoestende aardbeving in 1994 werd de regio in 2004 wederom opgeschrikt door een heftige aardbeving, waarbij bijna 1000 mensen het leven moesten laten. Beni Bouayach was vrijwel geheel verwoest en werd vervolgens grotendeels herbouwd door Riffijnse Europeanen. De stad heeft zich in de afgelopen jaren sterk ontwikkeld en ook deze ontwikkeling worden toegeschreven aan de Marokkaanse diaspora. Vooral in de zomermaanden is te zien hoe groot de impact van deze diaspora is. In die periode keren namelijk duizenden oud-bewoners van deze stad en streek terug om er hun vakantie door te brengen. Maar ook de Marokkaanse koning Mohammed VI zet zich, anders dan zijn vader, in voor de ontwikkeling van Beni Bouayach. Zo heeft hij er meerdere ontwikkelingsprojecten gelanceerd en bezoekt hij de stad en de omgeving om de twee jaar.

Een stap verder terug in de tijd brengt ons naar de periode waarin Beni Bouayach binnen de grenzen van Spaans-Marokko viel. In die periode telde de stad niet meer dan 1000 inwoners. Desalniettemin was de stad een bolwerk van verzet tegen de Spaanse overheersers - die het erg moeilijk werd gemaakt. Tijdens de Rifoorlog werden wapens van het Spaanse leger gesaboteerd in een fabriek die in Beni Bouayach stond. Daarnaast werd door het personeel van de fabriek in het geheim het Riffijnse verzet voorzien van (werkende) wapens. Aan de de fabriek en het verzet tegen de Spaanse overheersing kwam een einde op het moment dat het Spaanse leger overging tot gruwelijke gifgasaanvallen. Omdat deze aanvallen zodanig veel slachtoffers opeiste en dreigde uit te monden in een totale vernietiging van het Riffijnse volk, gaf de leider van de Riffijnen, Mohammed Abdelkrim El Khattabi, zich in 1926 gewonnen.

Economie[bewerken]

De grootste inkomstenbron van de stad is de eeuwenoude "Maandag-markt". Deze markt brengt wekelijks honderden handelaren en klanten bij elkaar.

Verder is de stad afhankelijk van de lokale ondernemingen en de Marokkanen die gevestigd zijn in Europa. Deze sturen jaarlijks geld naar vrienden en familie die in Beni Bouayach wonen.

Tijdens de zomerperiode groeit de economie sterk, doordat buitenlandse Marokkanen hun stad komen bezoeken. Deze leveren de stad een grote bijdrage. De stad is veel drukker tijdens de zomerperiode. De stad telt tijdens de zomer 25.000 tot 30.000 inwoners.

Na de zomerperiode gaan vele horecagelegenheden dicht. Er zijn dan te weinig klanten.

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • De Abdelkrim El Khattabi-dam
  • Rondom de stad liggen veel oude maraboets die een bezoekje waard zijn, ook oude waterbronnen, oude moskeeën en traditionele huizen.
  • De eeuwenoude maandagmarkt. Deze markt is zeer belangrijk voor Ait bouayach. Verschillende stammen kwamen daar hun producten verhandelen.