Rifgebergte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rifgebergte
Rifgebergte
Hoogste punt Adrar Tidghine (2456 m)
Lengte 350 km
Locatie Marokko
Type Middelgebergte
Foto's
Riffijns dorp bij Al Hoceima
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen
het Rifgebergte met Chefchaouen
Een traditioneel dorp in het Rifgebergte

Het Rifgebergte of de Rif (Riffijns: Arif, Arabisch: er-Rif, الريف) is een gebied in het noorden van Marokko dat zich uitstrekt over een aantal Marokkaanse provincies. Het Rifgebied bestaat niet alleen uit een gebergte, maar het bevat ook vlaktes geschikt voor landbouw. Het Rifgebergte maakt deel uit van de Betische cordillera, een gebergteboog die zich gedeeltelijk in Marokko en gedeeltelijk in Spanje bevindt. Het Rifgebergte strekt zich uit tot dicht bij het Spaanse vasteland, en vermoed wordt dat het ooit deel heeft uitgemaakt van het Europese continent, voor de Straat van Gibraltar gevormd werd. De hoogste top, is de Adrar Tidghine (2456 m).

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Belangrijke steden in het gebied zijn Tétouan, Berkane, Al Hoceima, Nador, Tanger en Chefchaouen

Verder zijn de Spaanse enclaves Melilla en Ceuta ook van belang voor de lokale bevolking.

Bevolking[bewerken | brontekst bewerken]

De bevolking van de Rif wordt gevormd door de Jebela, Ghomara en de Riffijnen. De Jebala wonen in het westen en spreken Arabisch, de Ghomara wonen in het midden en spreken Arabisch en Ghomara, een Berbertaal, en de Riffijnen wonen in het oosten en spreken Riffijns (meestal "Tarifit" genoemd door de Riffijnen), ook een Berbertaal.

Stammen[bewerken | brontekst bewerken]

De Riffijns sprekende regio van het Rifgebergte, ook wel bekend als de oostelijke Rif, wordt bewoond door de volgende stammen:[1]

 • Ait Waryaghar zijn in aantallen de grootste en bekendste Riffijnen.[2] De Ait Wayagher waren van oudsher toonaangevend in de Rif. Ze vormden de kern van het verzet tegen de Spanjaarden in de Rifoorlog van 1920-1926. Abdelkarim El Khattabi, de leider van de opstandelingen behoorde tot de Ait Wayagher. Hij wist de Riffijnse-stammen, Ait Wayagher, Ait Touzine, Ait Tourich en Ait Temsemen, met elkaar te verenigen. Het lukte hem de strijdgroepen van de genoemde stammen tot één leger te vormen. De Riffijnen werden tenslotte in 1926 door de Spanjaarden en Fransen verslagen na de inzet van mosterdgas. Anno 2019 wonen veel Ait Wayagher in onder meer de Marokkaanse plaatsen: Al Hoceima, Tanger, Bni bouyach, Imzouren en Ajdir . In Nederland zijn de Ait Wayagher geconcentreerd in de gemeenten Den Haag, Amsterdam, Roosendaal en Bergen op Zoom. In Frankrijk en België wonen ook veel Ait Wayagher.
 • Iqerâiyen leven in en rond de Marokkaanse havenstad Nador. Ook in andere Marokkaanse steden, zoals Oujda en Tétouan wonen veel Iqerâiyen. Buiten Marokko wonen de meesten in Spanje. In Nederland zijn Amsterdam en Utrecht bij de leden van deze stam het meest in trek, ze kwamen deels als gastarbeiders in de genoemde steden terecht. In Duitsland, en met name in Frankfurt, wonen ook veel Iqerâiyen. Mohamed Amezian, de eerste Riffijn die tegen de Spaanse imperialisten ten strijde trok, was een Aqerâiy. Door de Riffijnen wordt hij ook wel als de voorganger van Abdelkarim El Khattabi gezien.
 • Ait Touzine sloten tijdens de Rifoorlog een pact met de Ait Wayagher om tegen de Spanjaarden te strijden. Velen wonen tegenwoordig[(sinds) wanneer?] in de Marokkaanse steden Meknes en Al Hoceima. In Nederland kwamen de Ait Touzine voornamelijk naar de vier grote steden en Haarlem. Verder wonen er ook veel Ait Touzine in België.
 • Ibaqouyen, volgens traditionele verhalen waren dit eeuwenlang beruchte zeerovers die Europese schepen plunderden. Het woongebied van de Ibeqquyen bevindt zich in en nabij Al Hoceima, direct aan de Middellandse Zee. Anno 2015 wonen veel Ibaqouyen in de Marokkaanse steden Al Hoceima en Tanger. In Nederland is Amsterdam de plaats waar veel Ibaqouyen wonen. Verder wonen er ook veel in Frankrijk.
 • Gzenaya (Igzennayen) wonen ten zuiden van de Ait Wayagher, grenzend aan het gebied dat Frans protectoraat was. De Igzennayen speelden in het zuidelijke deel van de Rif een belangrijke rol tijdens de Rifoorlog. Ze vochten tegen de Fransen en stalen munitie van hen. Velen wonen tegenwoordig[(sinds) wanneer?] in de Marokkaanse steden Taza en Fez. In Nederland hebben ze een sterke voorkeur voor de gemeenten Rotterdam, Den Haag en Zeist.
 • Metalsa (Ibdarsen), wonen ten oosten van de Gzenaya en grenzen aan dat gebied. De Metalsa hebben ná de Ait Buyehyi het grootste grondgebied. Bekende steden zijn Driouch en Ain Zohra. In Nederland wonen de meeste Ibdarsen in Rotterdam en Utrecht.
 • Ait Sâid, de Ait Saïd hadden, nog voordat de linie bestaande uit voornamelijk Ait Wayagher, Ait Touzine en Ait Temsemen, aankwam bij Annual (Slag om Annual), veel verzet getoond in het centrale gebied van de Rif. De Spanjaarden hadden in de plaats Dar el Kabdani tegen hen voor de eerste maal in het Rifgebergte een tank ingezet. Vaak wordt in Riffijnse kringen gezegd dat Ait Saïd na de Ait Wayagher, het meeste verzet toonden. In Nederland wonen veel stamleden in de gemeenten Tilburg, Gouda, Amsterdam, Helmond, Utrecht en Alphen aan den Rijn. In Tilburg is verreweg de grootste groep van de daar wonende Marokkanen Ait Saïd (Dar Kebdani).
 • Targuist (Targist), west van Ait Wayagher
 • Ayt Ammart, ten zuiden van Ait Wayagher
 • Ayt Mazdui, ten oosten van Targist (Iâazzuzen, Tuzzelt, Buadi)
 • Tafersit
 • Temsamane, oostelijk van Ait Wayagher, noordelijk van Ait Touzine
 • Ayt Uliccek
 • Ayt Bufrah
 • Ayt Itteft
 • Ayt Buyehyi (Tawrirt Hasi-Berkan Saka)
 • Icebdanen (Kebdana Ras el Ma, Kebdana Zayyu, Oujda en Berkane )
 • Ayt Settut (Oulad Settout Zayyu)
 • Ayt Iznassen (Oujda en Berkane )

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de middeleeuwen was er een koninkrijk genaamd Nekor (Zie Emiraat van Nekor) in het Rifgebied.

Tijdens de Rifoorlog (1920-1926) verklaarde de regio zich onder aanvoering van Mohammed Abdelkrim El Khattabi onafhankelijk. De Rif-Republiek slaagde er gedurende enkele jaren in een Frans-Spaanse invasie af te slaan. Uiteindelijk hebben Spanje en Frankrijk gebruik gemaakt van mosterdgas.[3] Duizenden mensen, waaronder vrouwen, bejaarden en kinderen kwamen hierbij om het leven. De republiek werd dan in 1926 opgeheven.

De gevolgen van het mosterdgas zijn nog steeds te zien. Van alle Marokkaanse kankerpatiënten komt ruim zestig procent uit het Rifgebied, vooral uit Bni Bouayach, Imzouren, Ajdir en Al Hoceima.[4]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Rif van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.