Al Hoceima (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Al Hoceima
Alhucemas
Plaats in Marokko Vlag van Marokko
Al Hoceima (stad)
Al Hoceima (stad)
Situering
Regio Taza-Al Hoceima-Taounate
Provincie Al Hoceima
Coördinaten 35° 14′ NB, 3° 55′ WL
Algemeen
Inwoners 101.700 (stad) [bron?]
395.644 (agglomeratie) [bron?]
Hoogte 0-50 m
Politiek
Gesticht 1925
Portaal  Portaalicoon   Afrika

Al Hoceima (Spaans: Alhucemas) is een Marokkaanse havenstad en badplaats, gelegen aan een beschutte baai aan de Middellandse Zee bij het centrum van het Rifgebergte in het noorden van Marokko. De stad heeft een Spaanse oorsprong. De stad ligt in de provincie Al Hoceima en de regio Taza-Al Hoceïma-Taounate. Al Hoceima ligt aan de voet van een rotsachtige berg en strekt zich uit vanaf de kust tot wijken die op 50 meter hoogte liggen. Al Hoceima heeft sinds haar Spaanse oprichting een band met Spanje onderhouden. Ook wonen veel Marokkanen afkomstig uit Al Hoceima in Nederland, Frankrijk en België. Deze buitenlandse culturele invloeden hebben ervoor gezorgd dat Al Hoceima een gemengde stad is op gebied van cultuur en taal. De talen die er gesproken worden zijn Riffijns (Tamazight Tarifit) en Spaans. De stad ligt deels op het grondgebied van de stam Ait Waryaghar (het zuidelijke gedeelte) en deels op het grondgebied van de stam Ibaqouyen (het noordelijke gedeelte).

Stichting[bewerken]

Al Hoceima is in 1925 gesticht door de Spaanse generaal José Sanjurjo y Sacanell (1872-1936), die daar tijdens de Rif-opstand met zijn troepen aan land was gekomen. Hij vernoemde de stad naar zichzelf, Villa Sanjurjo. De lokale bevolking noemde de stad "Villa", en doet dat nog steeds. Na 1926 groeide de stad nauwelijks. Het was een vissersdorpje dat alleen bestond uit een paar straatjes boven het beroemde strand Playa Quemado en grotendeels door Spanjaarden werden bewoond. De Spaanse invloeden uit deze tijd zijn nog terug te vinden in de sfeer en het uiterlijk van Al Hoceima.

Drie kilometer buiten de stad liggen de ruïnes van Al-Mazemma, in de Middeleeuwen lange tijd een van de belangrijkere steden in dit gebied.

Cursief gedrukte tekst== NAAM == De oorspronkelijk naam van de stad was "Villa Sanjurjo", vernoemd naar José Sanjurjo y Sacanell (1872-1936). Tijdens de Tweede Spaanse Republiek (1931-1939) werd de naam echter veranderd naar Villa Alhucemas, en later Alhucemas, naar de Arabische benaming voor lavendel. Na de Marokkaanse onafhankelijkheid in 1956 wordt een Franse schrijfwijze gehanteerd: Al Hoceima.

Groei[bewerken]

Na de Marokkaanse onafhankelijkheid (1956) begon de stad in rap tempo te groeien. De stad zelf telt nu (2008) een geschatte 90.000 inwoners. De gehele agglomeratie (alle dorpen en kleine steden inbegrepen) die ook bekendstaat als Al Hoceima telt 395.644 inwoners (2004). In de jaren 60,'70 zijn velen van hen naar Europa vertrokken om als gastarbeider te gaan werken. Van de Marokkanen in Nederland is ook een groot aantal afkomstig uit Al Hoceima en andere noordelijke steden zoals Nador. Doordat de Marokkaanse koning Hassan II gedurende lange tijd politieke wrijvingen had ondervonden met de Riffijnen, (de oorspronkelijke bewoners van Noord-Marokko die door de Arabische invasie geïslamiseerd en gekoloniseerd werden), waren noordelijke steden als Al Hoceima en Nador verwaarloosd. De infrastructuur, grotendeels verkregen in de tijd van de Spaanse overheersing, was nauwelijks ontwikkeld en er waren ook bijna geen investeringen van buitenlandse bedrijven. Deze situatie bleef bestaan tot de dood (in 1999) van Hassan II die door zijn zoon koning Mohammed VI werd opgevolgd.

Al Hoceima nu[bewerken]

Onder koning Mohammed VI wordt veel aandacht geschonken aan de noordelijke steden met name aan Al Hoceima. Er zijn grote projecten gestart voor nieuwe ziekenhuizen, autowegen, scholen en appartementencomplexen. Een nieuwe autoweg tussen Nador en Al Hoceima is al gerealiseerd en ook het centrum van de stad is aardig opgeknapt. Koning Mohammed VI, die bekendstaat om zijn liefde voor stranden en jet-ski's, heeft de badplaats meerdere malen (formeel en informeel) bezocht. Verder is er ook een koninklijk paleis gebouwd in de stad, in de buurt van het grote plein.

Al Hoceima heeft een groot aantal houtbewerkingsbedrijfjes en de visserij en de horeca zijn er goed gerepresenteerd. Tegenwoordig is ook de verwerking van edelkoralen tot sieraden een belangrijke inkomstenbron. De grootste nationale industriële bakker, de fabriek van Bipan, is net buiten Al Hoceima gevestigd.

In Al Hoceima houdt men de gebruikelijke siësta, waardoor 's zomers de straten dunbevolkt zijn. Mensen zijn dan op het strand of blijven thuis. Na zonsondergang verzamelt iedereen zich op het grote stadsplein en de straten eromheen voor de paséo (pantoffelparade) en het winkelen. De paséo is één van de vele Spaanse gewoonten in Al Hoceima.

Al Hoceima heeft te maken gehad met een tweetal zware aardbevingen, in 1994 en 2004. De aardbeving van 2004 was het hevigst met een kracht van 6,7 op de schaal van Richter, waarbij bijna duizend mensen de dood vonden.

Jaarlijks bezoeken honderden mensen (vooral toeristen en Marokkanen uit Nederland, België en Frankrijk het bekende Quemado-strand (officieel 'Plage du Maroc'). Het strand herbergt de appartementen van het luxe Mohammed V-Hotel, een tennisbaan en een discotheek. Dit strand is tevens de plaats waar de Spanjaarden in 1925 op Marokkaanse bodem landden en Al Hoceima stichtten.

Al Hoceima is de thuisbasis van de voetbalclubs Chabab Rif Al Hoceima en Raja Al Hoceima met het Chipola/Mimoun al Arassi-Stadion, dat aan 12.000 bezoekers plaats biedt. In het seizoen speelt Chabab Rif Al Hoceima in GNF 1, de hoogste divisie in Marokko; een primeur, want nooit eerder speelde een riffijnse-club in GNF 1.

Cruyff Court[bewerken]

Op 27 april 2009 plaatste de voetballer Ibrahim Afellay, die de talentprijs won, namens de Johan Cruyff Foundation in samenwerking met Maroquistars het eerste en enige Cruyff Court van Marokko in Al Hoceima. Het veld heet het Ibrahim Afellay Veld.

Infrastructuur[bewerken]

In Al Hoceima wordt flink gebouwd aan de infrastructuur. De stadswegen worden opgeknapt en verfraaid, en de infrastructuur met andere steden en dorpen in de regio wordt eveneens aangepakt. Tussen Al Hoceima en Nador is in 2007 langs de kustlijn een nieuwe autoweg gerealiseerd en de Marokkaanse regering heeft in 2008 plannen publiek gemaakt dat er een autoweg in dezelfde stijl gerealiseerd wordt tussen Al Hoceima en Tétouan. Dat zou betekenen dat alle grote steden in het noorden van Marokko door middel van nieuwe wegen met elkaar zijn verbonden en dat er een route ontstaat die zich langs de Middellandse Zeekust van Oujda via Al Hoceima tot Tanger uitstrekt.

Vanuit de haven van Al Hoceima verzorgt veerbootmaatschappij Trasmediterranea overtochten tussen Al Hoceima en de Spaanse havenstad Almería.

Al Hoceima beschikt over een eigen vliegveld, het Cherif Al Idrissi Airport, dat 360.000 passagiers per jaar afhandelt.

Het stadsplein van Al Hoceima overdag
Het stadsplein van Al Hoceima 's nachts

Wijken en districten[bewerken]

De wijken van Al Hoceima worden veelal aangeduid met het woord "barrio" wat "wijk" betekent in het Spaans. Een overzicht van de wijken:

 • Thawart n Biya(Villa)
 • Barrio Hadou
 • Barrio Sidi Abid
 • Dhar Mas'houd
 • Marmosha Sragem
 • Sef Saf
 • Hay el Manzeh
 • Barrio Briro
 • Boujibar n takhna
 • Cara Bonita
 • Souk Isefaan
 • Moroviejo
 • Barrio Sabadia
 • Mirador
 • Tallayoussef
 • Parki del Hoceima
 • Sidi Abid

Nieuw stadsdeel[bewerken]

In 2007 werd bekendgemaakt dat er een nieuw stadsdeel zou worden gebouwd: "Al Hoceima-Jadida" of "Nouveau Al Hoceima". Dit nieuwe stadsdeel met een geschatte 30.000 woningen zou direct aan de zuidoostelijke stadsgrens worden aangebouwd. Hierdoor zal Al Hoceima één van de grotere steden van Marokko worden en het inwoneraantal toenemen tot een geschatte 250.000. Het Al Hoceima dat we nu kennen wordt dan "Al Hoceima-el Bali" (Oud-Al Hoceima). Dit scenario zien we ook in de Marokkaanse stad Fez, die ook opgesplitst zal worden in een oud en een nieuw gedeelte.

Doordat Al Hoceima het potentieel heeft een toeristische trekpleister te worden, is de stad in beeld gekomen bij zowel binnenlandse als buitenlandse investeerders en de bouw van toeristische hotels en attracties is reeds begonnen.

Partnersteden[bewerken]

Vlag van Nederland den haag (Nederland)

Vlag van Frankrijk Nice (Frankrijk)

Vlag van Spanje Almería (Spanje)

Vlag van Spanje Marbella (Spanje)

Vlag van Bosnië en Herzegovina Tuzla (Bosnië en Herzegovina)

Geboren te Al Hoceima[bewerken]

Externe links[bewerken]