Drugshandel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Panamees motorschip tijdens de grootste cocaïnevangst in de geschiedenis van de United States Coast Guard (in totaal 20 ton, met een waarde van meer dan 461 miljoen euro), voor de kust van Panama.

De drugshandel is de min of meer georganiseerde koop en verkoop van illegale drugs (bijvoorbeeld heroïne, cocaïne, opium en hasjiesj) zonder toestemming van de verantwoordelijke autoriteiten. Als zodanig is het een vorm van drugscriminaliteit. Een drugshandelaar is iemand die zich hieraan schuldig maakt.

Omdat de meeste drugs illegaal zijn, behoren drugshandelaren doorgaans tot de criminelen en kunnen zij het verdiende geld moeilijk op legale wijze investeren. Daarom proberen zij veelal via financiële constructies de herkomst van hun geld te verdoezelen. Dit wordt witwassen genoemd.

Ook staten kunnen zich bezighouden met handel in drugs. Zo handelde de Nederlandse staat in de achttiende en negentiende eeuw in opium die in Bengalen werd aangeschaft, in Amsterdam in tubetjes werd verpakt, en in Nederlands-Indië onder staatsregie werd verkocht.

Wie een aanzienlijk fortuin verwerft via drugshandel, wordt ook wel drugsbaron genoemd. Doorgaans komt men niet in die positie zonder de bereidheid om in voorkomende gevallen extreem geweld zoals intimidatie en 'overredingstactieken' als marteling of zelfs moord, toe te passen op 'concurrenten' en andere medespelers in de onderwereld.

Bekende drugshandelaren[bewerken]

Bekende drugsbaronnen[bewerken]

Zie ook[bewerken]