Joaquín Guzmán Loera

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Joaquín Guzmán
(nog) geen afbeelding beschikbaar
Volledige naam Joaquín Guzmán Loera
Bijnaam El Chapo
Geboren 25 december 1954
Culiacán
Nationaliteit Vlag van Mexico Mexico
Verdacht van Handel in drugs

Joaquín Guzmán Loera, beter bekend als El Chapo, (Culiacán, 25 december 1954) is een Mexicaans drugsbaron. Hij geldt als hoofd van het Sinaloakartel oftewel de Confederatie en is Mexico's meest gezochte crimineel.

Guzmán begon zijn criminele carrière in de jaren 80 aan de zijde van Miguel Ángel "El Padrino" Félix Gallardo, destijds Mexico's voornaamste drugsbaron. Nadat Félix Gallardo werd gearresteerd startte Guzmán zijn eigen drugskartel.

In 1991 werd hij gearresteerd, maar door het betalen van 50.000 Amerikaanse dollar aan een politiecommissaris wist hij vrij te komen. Hij heeft ook eens een politiebeambte in Jalisco een miljoen dollar en vijf auto's geschonken in ruil voor het ongehinderd kunnen laten landen van een aantal met drugs volgeladen vliegtuigen. Ook is hij bekend door het graven van tunnels bij Douglas in Arizona onder de grens met de Verenigde Staten.

In mei 1993 poogden leden van het Tijuanakartel van Ramón Arellano Félix, de aartsvijand van de Confederatie, El Chapo te liquideren op de parkeerplaats van het vliegveld van Guadalajara. Deze aanslag mislukte: de moordenaars van het Tijuanakartel verwarden El Chapo (volgens de officiële lezing) met kardinaal Juan Jesús Posadas Ocampo, die daarbij het leven liet. Na deze aanslag probeerde El Chapo te vluchten naar Guatemala, maar hij werd bij de grens herkend en gearresteerd. Desalniettemin bleef hij vanuit de gevangenis over zijn kartel de scepter zwaaien en hield hij er een luxueuze levensstijl op na. Enkele dagen voordat hij zou worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten besloot hij te ontsnappen. Hij verschuilde zich in een wasmand, nadat hij een groot aantal bewakers had omgekocht.

In 2004 en 2005 kreeg de Mexicaanse politie hem op een haar na te pakken; in beide gevallen wist hij op het laatste moment te ontsnappen, hoewel de politie wel enkele familieleden wist op te pakken. Onder zijn leiding groeide het beruchte Sinaloakartel uit tot het belangrijkste kartel van Mexico, met een wereldwijd netwerk dat tot in de Verenigde Staten, Europa en Australië reikt. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor het extreme drugsgeweld dat de steden Nuevo Laredo, Reynosa en Matamoros plaagt. De Drug Enforcement Administration (DEA) loofde 5 miljoen dollar uit voor informatie die tot zijn arrestatie zou leiden.

In 2009 verscheen El Chapo op de lijst van rijkste mensen ter wereld van Forbes op de 701e plaats met een fortuin van een miljard dollar.

Op 22 februari 2014 werd Guzmán in de badplaats Mazatlán aan de westkust van Mexico gearresteerd door een samenwerking tussen de Amerikaanse en de Mexicaanse overheid.[1] De Verenigde Staten vroeg om zijn uitlevering.[2]

Op 11 juli 2015 ontsnapte Guzmán uit de Altiplano-gevangenis in Almoloya de Juárez in Mexico via een 1,5 kilometer lange tunnel die hoogstwaarschijnlijk door handlangers was gegraven.[3]