Oran (stad in Algerije)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oran
Wahrān / وهران
Stad in Algerije Vlag van Algerije
Armoirie oran.png
Oran (Algerije)
Oran
Situering
Provincie Oran
Coördinaten 35° 41′ NB, 0° 38′ WL
Algemeen
Inwoners
(2008)
609.014
Foto's
Oran vanuit het Fort van Santa Cruz
Oran vanuit het Fort van Santa Cruz
Portaal  Portaalicoon   Afrika
Plein van 1 november
Abdelhamid Ben Badis Moskee

Oran, van het Berbers: ihran wat de leeuwen betekent, is een stad in het noordwesten van Algerije, gelegen aan de Middellandse Zee. Er woonden 609.014 mensen bij de volkstelling van 2008, waarmee het na Algiers de tweede stad van het land is. Oran is hoofdstad van de provincie Oran. In de agglomeratie van Oran wonen ongeveer 2 miljoen mensen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Oran is in de 10e eeuw n.Chr. gesticht door de Moren, maar werd door de Spanjaarden veroverd in 1509. Van 1708 tot 1732 en van 1791 tot 1831 maakte de stad deel uit van het Ottomaanse Rijk, tot de Fransen het veroverden. Gedurende de Tweede Wereldoorlog was Oran onderdeel van Vichy-Frankrijk, tot het aan het einde van 1942 door de geallieerden werd veroverd.

Op 3 juli 1940 bombardeerde en vernietigde de Britse koninklijke marine verscheidene Franse oorlogsschepen in de haven van Oran nadat zij weigerden te reageren op een Brits ultimatum dat ervoor moest zorgen dat wat overbleef van de Franse oorlogsvloot niet in Duitse handen zou vallen. Hierbij vielen 1297 doden aan Franse zijde. Deze actie - ook gekend als de aanval op Mers-el-Kébir - versterkte de haat van Vichy-Frankrijk tegen Groot-Brittannië voorgoed, maar overtuigde de wereld, met name de Verenigde Staten, van de Britse wil om ook alleen te blijven vechten tegen nazi-Duitsland en zijn bondgenoten.

In november 1942 startten de geallieerden Operatie Torch, drie landingen op de Noord-Afrikaanse kust. De landingen vonden plaats bij Casablanca in Marokko, Oran en Algiers. Voor de kust van Oran kwamen 61 marinevaartuigen en 43 vrachtschepen bij elkaar voor de invasie in en om de stad. Oran, met ongeveer 200.000 inwoners, was zwaar verdedigd. Er waren 13 kustbatterijen, circa 16.700 soldaten, 100 vliegtuigen en diverse torpedobootjagers in de haven. Op 8 november gingen de troepen aan land; de landing op de stranden verliep gunstig, maar de landing in de haven zelf, Operatie Reservist, was een groot fiasco. Na twee dagen vechten, drongen de geallieerden door tot het centrum van de stad en bezetten het Franse hoofdkwartier. Op 10 november, rond het middaguur, hadden alle Franse troepen zich overgegeven.[1]

De havenfaciliteiten waren redelijk onbeschadigd veroverd en al op 12 november 1942 werd de haven gebruikt voor het lossen van militair noodzakelijke lading. De haven lag in een smalle strook langs de kust en de stad lag daar direct achter op een hoger gelegen vlakte. In de haven konden 14 schepen tegelijk worden gelost. Het gebrek aan opslagruimte in de haven maakte een snelle afvoer naar landinwaarts gelegen depots noodzakelijk. Er werden 3.000 burgers aangenomen om de lading te verwerken. In februari 1943 werd een piek in de activiteiten bereikt; 38 Liberty-schepen werden gelost en ruim 200.000 ton lading aan wal gebracht. De rol van de haven nam daarna af; de strijd was verder naar het oosten, richting Tunesië, verschoven. Later heeft de haven nog een rol gespeeld bij de geallieerde landingen op Sicilië, Italië en het zuiden van Frankrijk.

Op 5 juli 1962 ontaardde de viering van de Algerijnse onafhankelijkheid in Oran in een massaslachting van Europeanen. Ongeveer 700 mannen, vrouwen en kinderen werden op beestachtige wijze afgeslacht. Het Franse leger in Oran had opdracht om niet in te grijpen en deed dit op een uitzondering na dan ook niet.[2]

Diversen[bewerken | brontekst bewerken]

De volksmuziekstijl rai heeft zijn oorsprong in Oran.

Tegenwoordig is Oran een belangrijke havenstad en universiteitsstad. Sinds 1866 is Oran zetel van de katholieke bisschop van Oran.

Oran is de plaats waar het boek De Pest van Albert Camus zich afspeelt. Ook een deel van de roman Op de grenzen der woestijn van Jules Verne speelt zich af in Oran.

Geboren in Oran[bewerken | brontekst bewerken]

Partnersteden[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Oran van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.