Ksar-el-Kebir

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ksar-el-Kebir
القصر الكبير
Plaats in Marokko Vlag van Marokko
Ksar-el-Kebir (Marokko)
Ksar-el-Kebir
Situering
Regio Tanger-Tétouan
Provincie Larache
Coördinaten 35° 50′ NB, 5° 33′ WL
Algemeen
Inwoners
(2014)
126.617
Foto's
Ksar-el-Kebir
Ksar-el-Kebir
Portaal  Portaalicoon   Afrika

Ksar-el-Kebir (Arabisch:, القصر الكبير; Alqsar alkabir, Spaans: Alcazarquivir) is een stad in het noord-westen van Marokko, in de provincie Larache, gelegen in de regio Tanger-Tétouan. De stad heeft 126.617 inwoners (2014).

De naam betekent "het grote kasteel". De stad ligt vlakbij de rivier de Loukous, waardoor Ksar-el-Kebir een van de rijkste landbouwregio's van Marokko is. Ksar el-Kebir levert bijna 20% van de benodigde suiker van Marokko. Naburige steden en dorpen zijn Larache, Chefchaouen, Arbawa en Tateft.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het werd voor het eerst gesticht als een Fenicische kolonie in het 1e millennium voor Christus. Na de Punische oorlogen kwam het onder Romeinse controle onder de naam Oppidum Novum. In 1578 leed koning Sebastiaan van Portugal een verpletterende nederlaag in de Slag bij Alcácer Quibir door koning Abd al-Malik van Marokko, waarmee een einde kwam aan de ambities van Portugal om de Maghreb binnen te vallen en te kerstenen. Beide koningen stierven tijdens de slag, net als Abdallah Mohammed, die een bondgenoot was van Sebastiaan. De dood van koning Sebastiaan was het begin van de gebeurtenissen die leidden tot de tijdelijke vereniging van de kronen van Portugal en Spanje onder Filips II van Spanje. De overwinning van koning Abd al-Malik gaf Marokko aanzienlijke kracht en internationaal prestige. De stad kende een aanzienlijke groei met de vestiging van een belangrijk Spaans garnizoen in 1911 als onderdeel van het Spaanse Marokko-protectoraat in Marokko. Na de onafhankelijkheid van Marokko en de bouw van het Oued el Makhazine-reservoir door koning Hassan II om het rivierregime van de Loukkos te beheren, werd de stad een belangrijk regionaal landbouwdistributiecentrum.

12e eeuw: Volgens Leo Africanus worden stadsmuren gebouwd op bevel van Abu Yusuf Yaqub al-Mansur.

1578: De Slag om de Drie Koningen wordt uitgevochten op de locatie van Ksar el-Kebir.

17e eeuw: Sultan Moulay Ismail vernietigt de stadsmuren van Ksar el-Kebir, nadat hij boos is geworden door een plaatselijk opperhoofd.

1911: Spanje verovert Noord-Marokko en de stad wordt herbouwd en krijgt de Spaanse naam Alcazarquivir.

1956: Met de onafhankelijkheid van Marokko wordt Alcazarquivir overgedragen aan de Spaanse controle en omgedoopt tot Ksar el-Kebir.

Zie de categorie Ksar-el-Kebir van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.