Victor Boştinaru

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Victor Bostinaru)
Victor Boştinaru
Victor Boştinaru
Geboren 17 mei 1952
Geboorteplaats Valea Mare
Land Vlag van Roemenië Roemenië
Partij PSD
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Victor Boştinaru (Valea Mare, 17 mei 1952) is een Roemeens politicus en lid van het Europees Parlement. Hij is lid van de PSD en maakt deel uit van de Partij van de Europese Sociaaldemocraten. Hij werd verkozen tot lid van het Europees Parlement in 2007 bij de toetreding van Roemenië tot de Europese Unie en herkozen in 2009.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Victor Boştinaru studeerde aan de Universiteit in Boekarest en behaalde daar twee graden, Geschiedenis en geografie in 1974 en geschiedenis en filosofie in 1981. Hij was leraar in Petreşti, een dorp in de gemeente Corbeanca (Ilfov) van 1974 tot 1977 en in Găești van 1977 tot 1989, het jaar van de revolutie. Hij werd voorzitter van de CFSN van Găești in 1989, in 1990 werd het CFSN omgedoopt tot de CPUN waarbij hij voorzitter bleef. In 1990 werd hij lid van het Front voor Nationale Redding, de politieke partij die voortkwam uit de CPUN en werd hij gedeputeerde namens het district Dâmbovița. In 1992, bij de afsplitsing van de FDSN (de latere PSD) blijft Victor Boştinaru bij de FSN (de later PD-L). In 1993 wordt hij vicepresident van de partij die zich inmiddels heeft omgedoopt in PD-FSN maar al gauw PD heet, en wordt hij parlementslid. Binnen de PD hield hij zich vooral bezig met internationale en Europese relaties.

In 2001 stapt hij over naar de PSD alwaar hij zijn werkzaamheden in de internationale relaties en beleid voortzet. In 2007 wordt hij Europarlementariër. In 2009 wordt hij herkozen en ook bij de verkiezingen van 2014 staat hij op een verkiesbare plaats[1].

In het Europees Parlement is hij;

  • Eerste gedeputeerde voorzitter van de delegatie voor relaties met China
  • Lid van het comité voor regionale ontwikkeling (REGI)
  • Lid van het comité voor petities (PETI) en coördinator voor de S&D groep voor het Europees Parlementaire comité werk
  • lid van de Delegatie voor de betrekkingen met Albania, Bosnia and Herzegovina, Serbia, Montenegro and Kosovo
  • lid van de informele “Europese vrienden van Israel” groep binnen het Europees Parlement
  • lid van de informele “Vrienden van Servië” groep binnen het Europees Parlement

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]