Vidivaren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Vidivaren (Latijn: Vidivarii) waren een volk dat in het midden van de 6e eeuw aan het Wislahaf woonde.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

De Vidivaren worden alleen genoemd door de Gotische geschiedsschrijver Jordanes. Zij grensden aan de Aesti en leefden op een eiland genaamd Gepidoios ("Gepiden-ooi"), dat voorheen door de Gepiden werd bewoond.

Ad litus oceani, ubi tribus faucibus fluenta Vistulae fluminibus ebibuntur, Vidivarii resident ex diversis nationibus aggregati; post quos ripam oceani item Aesti tenent, pacatum hominum genus omnino.
Aan de kust van de zee, waar de Wisła in drie stromen uitmondt, wonen de Vidivaren, die zich uit verschillende volkeren gevormd heeft; achter dezen wonen de Aesti, een zeer vreedzaam volk.

Jordanes, Getica 5,36

Nunc eam, ut fertur, insulam gens Vidivaria incolit … Qui Vidivarii ex diversis nationibus ac si in unum asylum collecti sunt et gentem fecisse noscantur.
Nu bewonen, zoals gezegd, de Vidivaren dit eiland … Deze Vidivaren hebben zich hier als aan een toevluchtsoord uit verschillende volkeren verzameld en zo een eigen volk gevormd.

Jordanes, Getica 17,96

Omstreeks 880 bezocht de Angelsaksische koopman Wulfstan de aan het Wislahaf gelegen handelsstad Truso. Hierbij noemt hij Witland, dat ten oosten van de Wisła ligt:

De Wisła (Wīsle) is een grote rivier en zij scheidt Witland van Weonodland, en Witland behoort aan de Aesti (Ēstas).

Wulfstan

Al vroeg legden geschiedkundigen een verband tussen Witland en de Vidivaren.

Duiding[bewerken | brontekst bewerken]

De naam is gevormd met het Germaanse *warijôz, "bewoners", zoals dat voorkomt in de namen van verschillende Germaanse stammen (Ampsivaren, Angrivaren, Bajuwaren, Chattuaren, Raetovaren). Het eerste deel kan met het Germaanse *widu, "woud", worden verbonden, maar het is ook denkbaar dat het een niet-Germaans element is.

Aangezien de Vidivaren volgens Jordanes een gemengd volk waren, wordt aangenomen dat ze uit zowel Germaanse als Baltische elementen gevormd was.