Vierkantswortel-schaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vraagteken
Er wordt getwijfeld aan de juistheid van een of meer onderdelen van dit artikel.
Raadpleeg de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie en pas na controle desgewenst het artikel aan.
Opgegeven reden: Ziet eruit als een slecht geschreven eigen bedenksel.
Dit sjabloon is geplaatst op 25 mei 2022.
Vraagteken

Vanwege een beveiligingsprobleem met de MediaWiki Graph-software is het momenteel niet mogelijk deze grafiek weer te geven. Zodra de software is bijgewerkt zal de grafiek vanzelf weer zichtbaar worden.

Bij een vierkantswortel-schaal wordt een waarde getoond waar bij een lineaire schaal de vierkantswortel zou staan.

Op een vierkantswortel-schaal ziet y = x2 eruit als een rechte lijn. Het tegenovergestelde is een kwadratische schaal.

Een praktijkvoorbeeld is corrosie van metalen. Door de dikker wordende corrosielaag duurt het 4x zo lang voordat de corrosielaag 2x zo dik is geworden.[1]

Het is een van de manieren om een niet-lineair verband lineair te maken. In het pre-computertijdperk, toen grafieken met de hand op grafiekenpapier werden getekend, was dat een belangrijke manier om het verband tussen grootheden te onderzoeken.

Sinds de introductie van de computer en rekenmachine is het mogelijk ook de juistheid van niet-lineaire verbanden direct te onderzoeken. De wiskundige formulering daarvoor is relatief eenvoudig, het algoritme in een programma vertalen is voor incidentele gevallen erg bewerkelijk.

Lineaire regressie, standaard onderdeel van computer- en rekenmachine-programma's, is daarvoor ook bruikbaar, maar vraagt dan wel dat de gegevens eerst gelineariseerd worden.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]