Vijay Mallya

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vijay Mallya (2008)

Vijay Mallya (Bangalore, India, 18 december 1955) is een Indiaas zakenman, en lid van Rajya Sabha, (de Senaat) van India. Hij is de zoon van de industrieel Vittal Mallya.

Bedrijven[bewerken]

Vijay Mallya is de voorzitter van United Breweries Group en van Kingfisher Airlines, dat zijn naam ontleent aan het bekendste merk van de brouwerij: Kingfisher bier.

Kingfisher[bewerken]

In 2012 ging Kingfisher Airlines failliet, salarissen werden niet meer betaald en grote schulden bleven onbetaald achter.[1] Hij wordt beschuldigd van uitgebreide financiële malversaties, waaronder witwassen en fraude, en is voor 27 zaken voor de Indiase rechter gedaagd, waarvan 22 in relatie tot Kingfisher Airlines.[1] In april 2015 werd zijn persoonlijke vliegtuig verkocht om de luchthavenheffingen te betalen voor de vliegtuigen die daar gestald stonden.[1] In 2016 vluchtte hij naar Londen, omdat hij niet vertrouwde op een eerlijk proces. De Indiase regering heeft de Britse regering om zijn uitlevering gevraagd.[2]

United Breweries[bewerken]

Hij erfde het belang in United Breweries (UB) van zijn vader.[3] UB is de grootste bierproducent van het land met een marktaandeel van 52%.[3] Heineken kreeg een minderheidsbelang van 37,5% in UB na de overname van Scottish & Newcastle Breweries in 2008.[3] Korte tijd later werd Mallya, met instemming van Heineken, voor het leven benoemd als voorzitter bij UB.[3] In mei 2017 werd beslag gelegd op zijn aandelenbelang van 31% in UB door de Indiase overheid om zijn schulden af te lossen. Heineken wil dat Mallya aftreed als bestuursvoorzitter en heeft ook belangstelling getoond om de resterende aandelen in UB over te nemen.[3]

Formule 1[bewerken]

Op 2 september 2007 werd bekend dat een consortium bestaande uit Vijay Mallya, Michiel Mol en Jan Mol een bod van € 80 miljoen heeft uitgebracht op het Spyker F1-team.[4] Het Formule 1-team werd overgenomen, en de nieuwe naam werd - met ingang van het seizoen 2008 - veranderd in Force India F1 team.

Politieke carrière[bewerken]

Naast zijn lidmaatschap van de Senaat, zit Mallya sinds 2000 ook in de lokale, staatgebonden politiek toen hij Subramanian Swamy verving als het hoofd van de Janata Party, een afsplitsing van de oorspronkelijke Janata Dal partij. Zijn partij deed mee aan de parlementsverkiezingen in Karnataka, maar won ondanks een heftige campagne geen enkele zetel. Sindsdien wordt er weinig meer van deze partij vernomen.